Prima pagină  »  Ştiri  »  Opel Zafira Tourer CNG debutează cu rezervoare de gaz din fibră
9 DECEMBRIE 2011, 10:35
6,623
3
Opel Zafira Tourer CNG debutează cu rezervoare de gaz din fibră de carbon!
De Ilie Toma
4
GALERIE FOTO (9 IMAGINI)
Opel este printre producătorii cu cea mai mare experienţă în producerea versiunilor propulsate bivalent, atât pe benzină, cât şi pe bază de gaz natural comprimat. Zafira este pioner în acest sens, iar odată cu noua generaţie a modelului, numită acum Zafira Tourer, a venit şi rândul unei noi versiuni CNG.

Supriză, însă. Rezervoarele de gaz comprimat, care trebuie să suporte în regim normal presiuni imense, de până la 200-250 de bari, sunt turnate de obicei dintr-un strat gros de oţel de înaltă rezistenţă, fapt care nu are cum să nu se răsfrângă şi asupra creşterii greutăţii totale ale modelului. De această dată, însă, inginerii Opel vin cu o soluţie inovativă, alegând să echipeze noua Zafira Tourer CNG cu rezervoare de gaz realizate dintr-un material compozit, care include o cotă mare de fibră de carbon! Incredibil, dar această soluţie a redus greutatea maşinii cu 85 kg în comparaţie cu cazul în care s-ar fi folosit rezervoare clasice!

O altă soluţie menită să sporească autonomia modelului la rularea pe gaz este şi dotarea cu regulatori de presiune electronici, în locul unor mecanici. Acest element face posibilă utilizarea completă a gazului din rezervoare, chiar şi cantităţile mici restante fiind împinse spre combustie în motor, înainte ca maşina să considere gazul epuizat şi să treacă automat la utilizarea benzinei ca şi combustibil de alternativă. Regulatorii electronici de presiune au fost aplicaţi cu succes şi pe generaţia anterioară a Zafirei CNG.

Ca şi în cazul tuturor modelelelor CNG Opel, noua Zafira Tourer CNG vine cu un propulsor optimizat să funcţioneze pe bază de gaz natural comprimat, cu caracteristicile de combustie specifice acestui tip de propulsor. O diferenţă semnificativă adusă de noua generaţie este echiparea cu turbină a propulsorului de 1.6 litri. Astfel, motorul poate livra o putere maximă de 150 CP şi un cuplu maxim de 210 Nm, suficient pentru ca modelul să poată atinge o viteză maximă de 204 km/h. Noua Zafira Tourer CNG indică un consum mixt de doar 4.7 kg/100 km (7.2 m3 la 100 km), sau cu 6% mai puţin decât predecesorul său. Consumul în regim extra-ruban constituie 3.9 kg/100 km sau 5.6 m3/100 km.

Viziune schiţată a noii Zafira Tourer CNG.


Şi autonomia modelului, la deplasarea pe bază de gaz natural comprimat, a crescut semnificativ faţă de generaţia precedentă – cu 25%. Rezervoarele noii Zafira Tourer pot stoca 25 kg de gaz natural comprimat, faţă de 21 kg, în cazul predecesorului, iar modelul poate, astfel, parcurge 530 km în regim mixt şi 640 km în regim extra-urban! Ca şi toate generaţiile precedente ale Zafirei CNG, şi noul model este echipat cu un rezervor de benzină de 14 litri, care mai oferă o autonomie suplimentară de 150 km, atunci când staţiile de gaz natural comprimat nu sunt disponibile în imediata apropiere.

De la lansarea pe piaţă a primului vehicul Opel, propulsat pe bază de gaz natural comprimat, în 2001, producătorul german a vândut peste 70,000 de unităţi, incluzând Zafira, Astra Caravan şi Combo. Mai mult de 2/3 din această cifră îi revine, însă, Zafirei.

Noua Zafira Tourer are o lungime 4,66 metri şi poate adăposti 7 persoane la bord. În Germania, preţul versiunii CNG va porni de la 27,950 Euro, în timp ce preţul de bază a celei mai accesibile motorizări Zafira Tourer, cu motor 1.8 litri aspirat natural, porneşte de la 22,950 Euro.
COMENTARII (3)
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 9 Decembrie 2011 - 14:53
Rezervor din fibra de carbon?! Ceva nou...
0
0
Mihail
Chişinău
la 9 Decembrie 2011 - 15:34
mda serios aparat...
0
0
LeeMS
Chişinău
la 16 Decembrie 2011 - 16:12
Piata auto spunete-mi va rog: 1 kg de gaz natural este egal cu cati m cubi?
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!