Automobil zburător - vis sau banalitate?
8 Mai 2013, 14:37
Compania americană Terrafugia are deja în vânzare o maşină zburătoare numită Transition, care este legalizată pentru utilizarea cât pe drumurile publice, atât şi în aer. Deci, de ce americanii au mai avut nevoie de un nou proiect? Potrivit creatorilor, noul TF-X va fi cel mai avansat automobil zburător creat vreodată. Acesta va fi, mai sigur şi mai practic decât Transition.
Vehicul, aeronavă şi în acelaşi timp un plug-in hibrid, cu abilitatea de reîncărcare prin intermediul prizei uzuale, dispune de un propulsor cu ardere internă de 300 CP şi două electromotoare a câte 600 CP. Motoare electrice pun în mişcare elicele, pentru a decola sau ateriza vertical, iar propulsorul cu ardere
internă intră în funcţiune pentru zborul orizontal. Viteza maximă în zbor pe care o poate atinge este de 322 km/h, iar distanţa care o poate parcurge constituie 805 km.

Pentru securitate maximă Terrafugia TF-X poate să aterizeze autonom, dar toate mişcările le poate controla şi pilotul.
După aterizare, aripile se pliază, iar elicele se ascund în fuselajul automobilului. În fine automobilul se primeşte mult mai compact decât Transition, având aceleaşi patru locuri la bord, rezultativ şi mai practic pe drumurile publice.
Cu toate acestea, ca şi în cazul lui Transition, TF-X are un design cam deocheat. Totul se poate ierta din cauza aerodinamicii, care este în prim plan şi totuşi sunt multe idei în filmele science-fiction, care puteau fi adaptate şi implementate.
Acum, imaginaţi-vă că pentru omologarea şi ajustarea modelului de serie TF-X, compania Terrafugia va avea nevoie de alţi 8 ani, după care acest vehicul zburător va fi dea dreptul demodat.

Ceea ce priveşte însăşi ideea automobilului zburător, el niciodată nu va fi o maşină perfectă, sau un avion perfect, ci doar un compromis banal. Chiar şi aşa, cât de fenomenal ar fi stând în ambuteiaj sa desfaci aripile,
să zbori şi să uiţi de ambuteiaje.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
2
2,617
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (3)
ghenyg
London, Marea Britanie
la 8 Mai 2013 - 19:50
banalitate.
0
0
Alexei
Rezina, Moldova
la 8 Mai 2013 - 20:09
Banalitate? poate... insa ideea "să zbori şi să uiţi de ambuteiaje" e chiar atragatoare...
Sigur este mult de lucru dar pt drumurile noastre ar fi ceva promitator ))
0
1
ghenyg
London, Marea Britanie
la 9 Mai 2013 - 01:16
da alexei,banalitate pura.eu personal nu vreau sa zbor cu masina in viitorul apropiat,si cred k nu vom ajunge la viitorul cela..poate stra,stra,stra......stranepotii nostri:D
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!