Drumurile viitorului vor fi din plastic?
14 Iulie 2015, 09:28
Sticlele din plastic sunt reciclate, pentru a fi transformate în jucării, mobilă sau chiar în blugi, iar în viitor aceste sticle se vor putea transforma în drumuri! Compania de construcţie VolkerWessels a început un proiect împreună cu oraşul Rotterdam numit “PlasticRoad” (drumul din plastic).
Autorităţile Rotterdamului iau predat celor de la VolkerWessels un lot de pământ unde aceştia îşi vor putea testa drumul din plastic, pentru că acesta ar putea fi lunecos şi va trebui să-i fie atribuită o suprafaţă rugoasă pentru sporirea aderenţei.
Conform creatorilor, plusurile drumului din plastic sunt foarte mari. Acesta poate fi fabricat la uzină în blocuri şi instalat foarte rapid acolo unde este nevoie, ceea ce va reduce costurile şi timpul lucrărilor de drum.
Fiind gol pe dinăuntru, acesta va putea servi drept adăpost pentru comunicaţii şi canale de scurgere a apei. Mai mult decât atât, drumul din plastic va fi rezistent la coroziune, dar dacă şi va fi nevoie de reparaţia acestuia, se poate schimba foarte simplu o secţiune din el asemenea unui LEGO.
Cei de la VolkerWessels menţionează că drumul din plastic va rezista la temperaturi de la -40 până la +80 grade Celsius şi va fi foarte ecologic în producţie – anual producţia asfaltului tradiţional emană în atmosferă 96 milioane tone de CO2. Bine că plastic pentru reciclare este destul. Spre exemplu în 2013 SUA a generat 33 milioane de tone de sticle din plastic şi doar 9% au fost reciclate. Dacă cineva nu a rămas convins de drumul de plastic, să ştiţi că 3,000 km de drumuri în India au fost pavate cu asfalt la baza căruia au fost utilizate granulele de plastic! Totuşi, conceptul celor de la VolkerWessels va reinventa şi va regândi modul în care ne-am obişnuit să fie făcute drumurile. Cine ştie, poate pe viitor vom scăpa de găurile din drum care sunt astupate de drumari şi destupate de prima ploaie…
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
2
3,129
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!