Istoria lui Renault Clio – 26 de ani de succes! (Video)
2 Iunie 2016, 18:26
Hatchback-ul compact Renault Clio este unul dintre cele mai semnificative modele franceze create vreodată. Timp de 26 de ani cele patru generații Renault Clio s-au vândut într-un număr de peste 13 milioane de exemplare,
Clio fiind cel mai vândut automobil francez din toate timpurile și cel mai popular model în Franța în ultimii 18 ani, dar și cel mai popular model din segment în Europa în anii 2014 și 2015! În 1991 și 2006 prima și,
respectiv, a treia generație Clio, au primit titlul Automobilul Anului în Europa (Car of the Year), astfel Clio fiind unicul model din istoria premiului care a primit această distincție de două ori. Și lista realizărilor poate continua la nesfârșit!
Prima generație

Fiind lansată în iunie lui 1990, prima generație Renault Clio a surprins publicul cu mai multe inovații în
segmentul din care face parte - ABS, climatizor, cutie automată controlată electronic, alarmă, servodirecție și oglinzi cu încălzire și ajustare electrică! Pentru a satisface clienții
pretențioși a fost lansată versiunea de lux Clio Baccara care se deosebea prin interiorul căptușit cu piele, elemente cromate și inserții din lemn!
În 1993 apare ediția specială numită Clio Williams, în cinstea echipei de Formula 1. La exterior Clio Williams se
deosebea prin capota și bare de protecție modificate, aripi evazate, jante aurii, culoarea albastră a
caroseriei, în timp ce sub capotă se regăsea benzinarul de 2.0 litri care dezvolta 147 CP și putea accelera micuțul până la 215 km/h. Și acum Clio Williams este considerat drept unul dintre cele mai bune hot hatch-uri din istorie.
A doua generație

În 1998 apare a doua generație Renault Clio care crește cu 7 cm în lungime și primește propulsoare cu 16 supape, ABS și airbag-uri laterale pe
toate versiunile. Nici a doua generație nu a ocolit modelele dinamice lansând Clio Renault Sport cu 169 CP sub capotă!
Totuși, Clio Renault Sport nu a fost cel mai performant. În 2001 francezii „au luat-o razna” lansând o adevărată nebunie de mașină – Clio V6 Renault Sport! Hatchback-ul avea tracțiune spate și un V6 de 3.0 litri și 230 CP preluat de la Laguna care a
fost montat central!
După facelift-ul din 2003 puterea acestuia a fost mărită la 255 CP! Și până acum acest exemplar rămâne a fi unul dintre cele mai radicale modele create pentru un automobil din acest segment!
A treia generație

În 2005 apare a treia generație Clio care a devenit mai lungă (3.99 metri),
mai spațioasă și mai sigură, primind 5 stele EuroNCAP pentru siguranță. Acest Clio a fost și primul care a oferit versiune break numită Sports Tourer.
Francezii au continuat caracterul sportiv al lui Clio prin lansarea modelului Clio Renault Sport care
oferea 197 CP dintr-un benzinar de 2.0 litri. Deși în 2012 apare a patra
generație, Clio III continuă să fie produs până în anul 2014 în Franța și Spania sub denumirea de Clio Collection.
A patra generație

În 2012 apare a patra și actuala generație Renault Clio care a mai crescut în dimensiuni, având acum 4.06 metri în lungime, primind și un design sofisticat inspirat din conceptul excepțional Renault DeZir, dezvăluit în 2010. Clio IV a fost și primul model care a adoptat noua identitate Renault, care ne bucură ochiul pe toate modelele ale brandului francez în ziua de astăzi.
Dinamismul lui Clio a fost dus și mai departe prin introducerea modelelor Clio R.S. de 200 CP în 2013 și Clio R.S. Trophy de 220 CP în 2015.
Recent cei de la Renault au impresionat prin show-car-ul Clio R.S. 16 cu ingrediente preluate de la Megane R.S. 275 Trophy-R! Dacă ar fi să-l pună în producție, acesta ar deveni cel mai dinamic Clio produs vreodată!

Cei de la Renault doresc să continue istoria de succes al modelului Clio anunțând și un facelift de mijloc de
carieră al actualei generații, care va debuta foarte curând!
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
3,193
GALERIE FOTO (32 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!