În 2018, cota SUV-urilor a depăşit 50% în vânzările de automobile noi în Moldova!

Ne apropiem cu paşi rapizi de sfârşitul anului 2018, iar noi, cei din redacţia PiataAuto.md, ne-am propus să mai aruncăm o privire la evoluţia cifrelor de vânzări ale automobilelor noi în Moldova, or, aşa cum menţionăm întotdeauna, aceste cifre aduc un tablou foarte direct proporţional cu bunăstarea simţită a populaţiei.
Aşadar, vom analiza astăzi cifrele de vânzări din primele 10 luni ale anului. Luna octombrie, de altfel, a fost una dintre cele mai bune în materie de vânzări, cu 560 de automobile noi înmatriculate pe parcursul lunii, aducând cifra totală de automobile noi vândute în primele 10 luni ale anului 2018 la 5,084 unităţi, într-o continuă creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cota SUV-urilor a depăşit 50%!

În cele 10 luni ale anului, în Moldova s-au vândut în total 2,565 de SUV-uri noi de toate dimensiunile şi segmentele, ceea ce, raportat la cifra totală de automobile noi vândute, de 5,084 de unităţi, înseamnă o cotă de 50.45%!
Cota de piaţă a SUV-urilor creşte cam peste tot în lume, însă, inclusiv pe continentul european, doar că cifrele de penetrare sunt mai mici comparativ cu situaţia din Moldova. La nivel european agregat, spre exemplu, cota SUV-urilor ajunsese la aproape 30% în anul 2017, în această medie intrând şi cifrele unor ţări cu preferinţe puternice de SUV-uri, precum Rusia. Cea mai mare cotă regională la nivel global se înregistrează în China, unde peste 41% din cumpărătorii de automobile noi preferă SUV-urile. Până şi în America de Nord, regiune pe care o ştim cu toţii ca o consumatoare uriaşă de SUV-uri, cota acestora ajunge la aproape 40%. Prin urmare, cele 50.4% din Moldova arată cu adevărat impresionant!

Însă, dacă e să descoasem cifrele Moldovei pe segmente, mărci şi modele, vânzările de SUV-uri indică o echilibrare neaşteptat de bună a acestora. Nu se mai manifestă o dominaţie exclusivă a SUV-urilor mari din segmentul premium, cifrele de creştere venind mai ales din segmentul SUV-urilor mai accesibile.
Astfel, din cele 2,565 de SUV-uri vândute în primele 10 luni ale anului 2018, 251 de exemplare îi revin SUV-ului românesc Dacia Duster, care e şi cel mai popular model de SUV vândut în Moldova.

Alte 218 exemplare îi revin lui Toyota RAV4, vânzările căreia sunt în mare parte stimulate de versiunea sa hibridă – încă o dovadă a creşterii intense a interesului pentru propulsiile alternative din partea cumpărătorilor autohtoni. Topul e urmat de două modele coreene – Hyundai Tucson şi KIA Sportage, cu 207 şi, respectiv, 156 exemplare. Clasamentul e continuat de SUV-ul compact Suzuki Vitara, cu 153 exemplare vândute, care tocmai a trecut printr-un facelift de mijloc de carieră.
Lista celor mai populare SUV-uri în Moldova e continuată de Hyundai Santa Fe (108 unităţi), urmat la distanţă mică de Renault Kadjar, cu 104 unităţi, iar apoi şi de fratele de platformă, Nissan Qashqai, cu 88 de unităţi vândute în 10 luni. Acestuia îi calcă îndeaproape pe urmă cel mai popular SUV ceh, Skoda Kodiaq, cu 86 de exemplare vândute în ţara noastră. Top 10 e încheiat de de Toyota Land Cruiser, aflat undeva la hotarul între segmentul premium, tot cu 86 de unităţi, dar cu un preţ destul de piperat. Deci, în top 10 nu e prezent nici un model premium, iar suma vânzărilor acestor modele cuantifică deja 1,433 de unităţi, deci peste 56 la sută din toate SUV-urile vândute în primele 10 luni în Moldova.

Performanţe foarte bune în segmentul SUV-urilor la preţ raţional le-au avut şi modele precum Honda CR-V, Suzuki SX-4 S-Cross, Toyota CH-R, Mazda CX-5, Mitsubishi Outlander, dar şi Skoda Karoq, vânzările căreia în Moldova încă sunt limitate de cererea uriaşă de pe piaţa europeană şi de cota relativ mică disponibilă pentru ţara noastră. Însă în anul 2018 această situaţie are toate şansele de a se îmbunătăţi considerabil, Skoda Karoq fiind disponibilă spre achiziţie tuturor celor ce şi-o doresc.
Şi dacă tot am vorbit de segmentul premium, cele mai vândute SUV-uri de aici sunt Volvo XC90, Mercedes-Benz GLE şi BMW X5, modelul suedez devenind pentru prima dată lider al segmentului, dar acest fapt e cauzat fireşte, şi de schimbul de generaţii al celor două modele germane.

Dacia, în continuare cea mai populară marcă în clasamentul general

Revenind la cifrele totale pe piaţă, cel mai popular model printre automobilele noi în Moldova rămâne a fi Dacia Logan, cu 375 de automobile vândute în 10 luni ale anului 2018. Skoda Octavia şi Skoda Superb domină detaşat segmentele din care fac parte.
Şi în clasamentul mărcilor conduce Dacia, cu 957 automobile vândute în primele 10 luni, urmată de Toyota cu 580 unităţi şi de Skoda, cu 561 unităţi. Top 10 e continuat de Hyundai, Kia, Suzuki, Renault, Mercedes-Benz, Ford şi Volkswagen.
0
3,638
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!