Premieră: noul Audi SQ8! Cea mai puternică versiune a SUV-ului de top german are un turbodiesel V8 sub capotă

În timp ce tot mai mulți producători renunță la motorizările diesel, cele mai noi modele de performanță Audi se aleg anume cu acest tip de propulsoare. Este și cazul noului Audi SQ8, celei mai puternice versiuni a SUV-ului de top din gama constructorului din Ingolstadt, ce a debutat astăzi cu o unitate turbodiesel V8.
Ei bine, unitatea respectivă nu este una nouă pentru gama de modele Audi, dar mai este și utilizată și de alte modele din cadrul Volkswagen Group, precum Bentley Bentayga, de exemplu, însă în cazul lui Audi SQ8 turbodieselul este livrat în cadrul unui sistem de propulsie mild-hybrid, cu generator-starter. Sistemul electric este menit să asigure eficiență maximă și emisii minime într-un regim de condus mai lejer – acesta este conectat cu sistemul Start/Stop și poate opri motorul termic în timpul frânării la viteze de sub 22 km/h. Totodată, motorul termic poate fi deconectat și într-un diapazon de viteze cuprins între 55 și 160 km/h, pe un timp de până la 40 secunde și doar în cazul în care șoferul nu acționează pedala de accelerator, însă odată atinsă pedala, sistemul va reporni imediat motorul.
Sistemul electric este alimentat de la o baterie proprie, amplasată în podeaua portbagajului, care mai alimentează și stabilizatoarele active și compresorul electric. Opțional Audi SQ8 mai poate fi dotat cu diferențial și punte spate activă, ce va vira în aceeași direcție cu roțile față la viteze mari, pentru o stabilitate maximă, și în direcție opusă la viteze mici pentru o manevrabilitate de excepție în spațiu restrâns.
Turbodieselul atinge o putere maximă de 435 CP și 900 Nm, tot atât cât au la activ Audi SQ7 și Bentley Bentayga Diesel. Motorul se cuplează la cutia automată ZF cu 8 rapoarte, iar cuplul este livrat standard pe ambele punți, în proporție de 40:60. Caracteristicile dinamice sunt identice cu cele indicate de Audi SQ7 – SUV-ul de performanță poate accelera până la 100 km/h în 4.8 secunde, viteza maximă fiind limitată electronic la 250 km/h. De menționat, că Bentley Bentayga cu același motor sub capotă poate atinge viteza maximă de 270 km/h.
La exterior Audi SQ8 nu se distinge prea mult de SUV-urile standard cu pachetul aerodinamic exterior bifat, diferența fiind făcută de chenarul argintiu al calandrului, care va fi de aceeași culoare indiferent de nuanța caroseriei. Interiorul se distinge cu inserții și inscripții specifice, însă majoritatea elementelor decorative incluse pentru SQ8 pot fi comandate și pentru Q8 cu pachetul S-Line.
Cadranele de bord digitale au primit un regim nou, cu afișaje dedicate unui condus mai dinamic, însă și în acest caz ecranul va afișa indicațiile sistemului de navigație și alte informații, setate la alegere. Sistemul multimedia are inclus standard asistentul Alexa, furnizat de Amazon, care pe lângă comenzi vocale oferă acces la un set de servicii adiționale, oferite de compania americană.
Sistemul de evacuare are mai multe regimuri la alegere, ce vor ajusta nivelul de zgomot produs de tobele de evacuare. Suspensia pneumatică poate ajusta garda la sol într-un diapazon de până la 90 mm. Standard Audi SQ8 va fi livrat cu jante din aliaj de 21 țoli, opțional fiind disponibile jantele de 22 țoli.
Audi SQ8 va fi lansat pe piață până la finalul acestui an. Premiera publică va avea loc, cel mai probabil, în cadrul Salonului Auto de la Frankfurt din toamna acestui an. Prețurile urmează să fie anunțate mai aproape de startul vânzărilor. La momentul lansării Audi SQ8 nu va avea, practic, rivali direcți pe piață, dacă e să excludem din ecuație modelele SQ7 și Bentley Bentayga, iar asta pentru că SUV-urile de performanță din gamele celor de la BMW și Mercedes-Benz utilizează propulsoare pe benzină, pe când unitățile pe motorină dispun de caracteristici dinamice mai rezervate, comparativ cu noul SQ8.
0
2,326
GALERIE FOTO (18 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!