(VIDEO) Toate pânzele sus! A început marea aventură #2020NOE - echipa a pornit spre Antarctica

11 Februarie 2020, 14:43
Denis Godorozea
După mai multe zile de pregătiri, etapa finală a căror a demarat pe 5 februarie cu plecarea echipei aventurierilor moldavi în ţara de Foc, Argentina, barca "Bazileus" a pornit spre Antarctica, într-o călătorie de aproape o lună, timp în care va parcurge circa 1,500 kilometri.
După ce au exploarat meleagurile din oraşul-port Ushuaia, echipa a făcut bagajele şi pregătirile finale pentru a porni la drum. Ultimile clipe până la debarcare au fost, de altfel, cele mai excitante pentru întreaga echipă, iar noi vă invităm să urmăriţi cele două jurnale de bord pentru ziua de ieri, 10 februarie, şi primele actualizări de la startul călătoriei maritime de astăzi, 11 februarie, postate de aventurierii noştri.
Jurnal de Bord
Ziua 6 - 10 Februarie 2020
Barca "Bazileus"
Portul Ushuaia, Fin del Mundo.
1500 km până în Antarctica
Bagajele făcute, barca pregătită, rugăciunile spuse.
Ca o goarnă de infanterie a sunat ordinul la 10.00 toată lumea să fie gata pentru a merge pe barcă. Normal că nimeni nu a fost :) Tot timpul mai ai ceva de făcut. Aşa sau altfel, pe jumătate adunaţi - am părăsit casa în care am stat tot timpul pregătirilor şi am debarcat pe bărcuţa noastră.

Barca e un Devenport Challenger 67, de 21 metri lungime. Acomodează la bord până la 13 persoane. E destul de încăpătoare şi dotată cu toate cele necesare unei expediţii în zone înalte. Pânze mari, hulă de metal, motor sigur şi echipaj vesel.

O jumătate de zi a luat aprovizionarea bărcii cu cele necesare unui marş de trei săptămâni - complet autonom, în zone unde nu ai fizic posibilitatea să cumperi ceva. Nu sunt magazine, supermarkete, emag.ro sau alte pieţi agricole. Dacă ai uitat ceva - e bun uitat.
De asta mereu trebuie să ai totul gata şi în surplus.
După provizii şi echipamente - s-a îmbarcat echipa!

A durat mult - valizele mari, cu de toate luate de acasă, trebuiau repartizate şi aranjate frumos pe toate rafturile şi în toate compartimentele bărcii. Valizele le lăsăm pe mal - pe barcă deja nu mai e loc de nimic. Chiar şi sauna care o avem la bord, acum e blindată cu apă, fructe şi bere. Va trebui de nevoie să bem berea prima, ca să putem să stăm şi noi la o saună ceva. Chin şi necaz pe noi - dar asta e. Nimeni nu a zis că va fi uşor.

Totul trebuie fixat şi poziţionat bine - altfel, odată ieşiţi în Drake, riscăm să prefacem barca într-o maşină de spălat în care să se rotească cu viteza luminii haine, încălţăminte, ustensile şi oameni. De asta, totul fixat şi totul pus la locul său.

Seara am avut farewell party.
Ne-au petrecut în larg colegii de marină.
Un cuplu de francezi ce e de 8 ani pe mare cu un Amel 54 superb şi spanioli, ucraineni, ruşi, englezi. Marea îi uneşte pe toţi!

Mega Cheful nostru Alex, e pur şi simplu zeu şi maestru al gastronomiei
Guacamole perfect, trei tipuri de salate cu legume şi ingrediente absolut fantastice, avocado copţi pe grătar, câteva tipuri de steaks, până şi pâinea a rumenito ideal la foc deschis - un adevărat ospăţ gătit de un om în 30 de minte.

Nu ştiu ce primejdii ne pasc - dar una e sigur, de foame nu murim!
După dansuri sub Zdob şi Zdub, vin roşu şi multe istorii marinăreşti - peste bărcuţa noastră s-a lăsat noaptea. Ultima noapte de dragoste şi prima noapte de război.
Stele răzleţe şi absolut necunoscute. Munţi cu zăpadă, oraş adormit şi barca care se leagănă uşor pe refluxul de dimineaţă.

Acum e ora 7 la noi, aproape toţi dorm încă, iar eu vă scriu jurnalul de bord.
Întârziem puţin, cam cu 12 ore. S-a mai adăugat vânt pe prognoza meteo şi ne aşteaptă un Harlem Shake pe cinste în Drake, de aia aşteptăm să mai plece din furtună. Iar alt motiv, e Mihai Donciu - colegul nostru, ultimul venit pe barcă, care a ajuns doar la 11 seara.
Acum însă, echipajul e complet şi noi gata de aventura vieţii noastre.
Stay tuned!
#2020NOE
Jurnal de Bord
Ziua 7 - 11 Februarie 2020
Barca "Bazileus"
Undeva lângă Capul Horn.
1200 km până în Antarctica
Toate pânzele sus!
Aşa ar fi trebuit să sune ordinul căpitanului pe o barcă ce pornea spre Antarctica acum o sută de ani. La noi a fost mai simplu - ne-am dezlegat de ţărm, am pornit motorul şi atent, să nu facem boroboaţe chiar în port - AM PORNIT LA DRUM!

E ceea ce am aşteptat şi la ce am râvnit ultima jumătate de an. Vrem să credem că avem totul pregătit şi pus la punct. Ne asteaptă aventuri şi lucruri uimitoare şi trebuie să le înfruntăm cu toate armele pregătite. Rămîne de vazut. Un lucru e cert - echipajul e de fier. Toţi hotărîţi, decişi să înfrunte greutăţile şi să facă faţă oricărei încercare.

E o calatorie înăuntrul nostru - într-un final, cum altfel să afli ce coşti şi din ce stofă eşti făcut?
Echipa a trecut toate instrucţiunile necesare privind tehnica securităţii, traininguri practice de folosire a WC-urilor şi altor aparate specifice bărcii, au primit răspunsuri la toate întrebările care îi frământau şi care nu se consideră prosteşti atîta timp cât sunt puse pe mal - şi acum e gata pentru marea provocare - sailing prin Drake spre Antarctica!

Canalul Beagle - e drumul din Ushuaia, locul din care am pornit noi şi cel mai sudic oraş al planetei - către Strâmtoarea Drake. Are circa 80 de mile nautice lungime şi e foarte pitoresc. Cu munţi enormi ce străjuiesc din ambele părţi drumul de apă. Cu insule pline de păsări şi ape cu delfini. Se zice ca delfinii simbolizeaza noroc pentru marinari. Zeul Apollon ce ghideaza argonauţii printre stânci. Ei bine, i-am intâlnit chiar la ieşire din port, acum, aproape în stramtoarea Drake, ei încă ne călăuzesc calea.

Timpul s-a schimbat brusc. Din plus 25 de grade, soare şi adevarată vară în Ushuaia, avem acum plus 3 grade, ploaie non stop şi vânt de 10 noduri. Prognoza meteo e destul de rezervată. Drake se pare ca va fi mai puţin blând cu noi. Avem vânturi de până la 30 de noduri şi valuri de 3-4 baluri - asta daca evităm la maxim furtunile. Pentru că vânturile ce hoinâresc acum prin strâmtoare, precum lupii în cautarea pradei -ajung şi la 40, 50 de noduri, şi deloc nu am vrea sa dea de noi în larg.

Partea bună e că următoarele zile, până dăm de gheţari, carturile le vom face în interiorul bărcii - în cockpit. Fără vânt, ploaie şi valuri peste faţă. Pe afară vom sta în cart doar cand ajungem mai aproape de Antarctica. Va fi nevoie de contact vizual direct şi manevrare activă printre bucăţile de gheaţă ce se desprind din ei.

Mergem fără pânze la moment, le punem dupa ce trecem de Capul Horn şi avem ocean deschis şi vânt bun. Motorul toarce ca un uriaş motan de fier, umplând casa noastră plutitoare cu căldură şi lumină! La un moment dat, acest zgomot devine ceva atât de obişnuit şi chiar drag, că îi simţi orice schimbare de ritm şi te ia panica când nu se mai aude.

Suntem lângă Capul Horn, cel mai de sud punct al Americii de Sud.
Capul râvnit de orice marinar. Capul care cunună Oceanul Pacific cu cel Atlantic şi are ca nănaş vânturile năpraznice şi necontenite din paralelele 40 şi 50.

Vânturile se inteţesc şi prognoza devine tot mai roşie cu fiecare oră.
Se pare că ne vor legăna rău aceste ape, dar drum înapoi nu mai există.
Pentru asta am venit aici!
Stay tuned!
#2020NOE
Revenim cu info pe parcurs!
0
1,564
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!