Top 15 cele mai utile dotări opţionale în automobile

9 Mai 2020, 18:17
Ilie Toma
Acum ceva timp publicasem un articol cu top 10 cele mai inutile dotări din automobilele moderne şi promisesem atunci că vom reveni cu o continuare la polul opus, al celor mai plăcute şi utile dotări opţionale din maşini. Şi iată că azi o facem, doar că la capitolul dotărilor plăcute nu ne-am putut limita doar la 10 nominalizări, aşa că am ajuns tocmai la 15.
Unele dintre aceste dotări sunt evident de plăcute de la prima privire. Altele par neimportante la început, când te gândeşti dacă să le bifezi sau nu în lista de opţionale, dar mai apoi înţelegi cât de bine e să le ai, totuşi, pe parcursul exploatării unei maşini. Şi, aşa cum spuneam şi data trecută, în vremurile astea pandemice şi post-pandemice mulţi dintre noi vor cheltui banii mult mai atenţi, tocmai de asta banii daţi pe dotările opţionale la cumpărarea unei maşini intră în aceeaşi categorie a cheltuielilor care vor fi atent gândite.

Aşadar, haideţi să pornim enumerarea dotărilor utile pe care le-am ales noi, din experienţa sutelor de teste drive şi a exploatării mai multor maşini pe perioade îndelungate. Le ordonăm în ordinea importanţei, de la 15 la 1.

15. Head-up display (HUD)
Dintre cele 15 dotări pe care le vom menţiona astăzi, asta e probabil cea fără de care vei putea, totuşi, trăi, dar dacă te încumeţi s-o bifezi, atunci te vei bucura constant de ea. Există mai multe tipuri de head-up display, dar esenţa e aceeaşi, proiectarea informaţiilor esenţiale în zona câmpului de vedere spre drum, ca să nu-ţi apleci privirea spre cadrane. Unele HUD-uri mai simple proiectează informaţii monocolore pe o placă de sticlă deasupra volanului, altele mai avansate proiectează direct pe parbriz. În ambele cazuri poate fi vorba de o culoare, două culori sau o gamă completă de culori. Desigur, cele mai plăcute HUD-uri sunt cele care proiectează imagini clare, pe deplin colorate, pe parbriz. Pentru noi HUD-ul celor de la BMW, chiar şi cel de pe modelele de acum 5-7 ani, e un exemplu de element bine gândit, executat excelent. Dar, fireşte, şi alte mărci au asemenea display-uri bune.

14. Oglinzi heliomate (cu întunecare)
Cu toţii am trecut prin situaţia când noaptea, din spate, cineva uită să-şi deconecteze faza lungă sau nu-şi ajustează unghiul de incidenţă al farurilor atunci când partea din spate a maşinii lui e încărcată. Lumina farurilor acelui automobil ajunge în oglinzile maşinii noastre şi ne deranjează. De multă vreme oglinda centrală are un butonaş manual, cu care e mutată într-o poziţie inferioară pentru a reduce acest efect. Dar de mai mulţi ani există oglinzi heliomate, care se întunecă automat atunci când apar asemenea situaţii. Parcă nu le dai importanţă iniţial, dar în procesul exploatării te bucuri de fiecare dată că ele există. Şi de obicei nici nu costă prea scump.

13. Încălzire parbriz
În regiunile în care iernile ne mai fac să găsim maşinile cu geamurile îngheţate, dar uneori şi doar în cazul înaintării prin ninsoare, funcţia de încălzire a parbrizului face minuni. Nu-ţi faci griji niciodată dacă sistemul de climatizare reuşeşte să sufle suficient de mult aer cald spre parbriz şi dacă reuşeşte s-o facă pe toată suprafaţa lui, pentru că această funcţie rezolvă toate posibile probleme legate cu lipsa de vizibilitate pe timp rău. În parbrizele care au funcţia asta vei observa mici firicele care le întretaie, dar, desigur, vei avea şi un buton dedicat pentru acţionarea acestei funcţii. Apropo, modelele celor de la Land Rover şi Volvo adoră să facă uz de această funcţie.

12. Încălzire volan
Această dotare e din aceeaşi categorie ca şi cea de mai sus, fiind utilă mai ales în zone ca a noastră pe timp de iarnă, dar beneficiul ei îl vei imţi mai des, cam în toate zilele friguroase. Volanul se încălzeşte foarte repede, de obicei, iar tu, în dimineţile răcoroase, vei putea ţine mâinile pe un volan cald încă înainte ca habitaclul să se încălzească.

11. Buton închidere hayon
Sincer, eu unul n-aş fi pus această dotare în listă, dar ştiu cât de mult o adoră majoritatea posesorilor de automobile. Şi apoi, e plăcut s-o ai, evident. E acel buton al hayonului, pe care apeşi şi el se închide singur. E util mai ales când ai mâinile pline.

10. Scaune faţă cu funcţie memorie
Unele modele vând această funcţie separat pentru scaunul şoferului şi cel al pasagerului. Ea e utilă mai ales pentru scaunul şoferului, pentru cel al pasagerului nefiind prea vitală. Când e utilă la şofer? Când o singură maşină din familia ta e condusă frecvent de doi şoferi — doi soţi, de exemplu. Iar funcţia asta te izbăveşte de senzaţia că-ţi găseşti cu greu poziţia ideală înapoi printre reglaje. Această dotare de obicei memorizează poziţia şi a scaunului, şi a oglinzilor, şi chiar a volanului dacă acesta e reglabil electric, aşa că odată apăsată, fiecare va avea imediat poziţia ideală rearanjată automatizat.

9. Priză 230 V în interior şi cât mai multe porturi USB
Bine, priza şi porturile nu sunt din aceeaşi categorie, dar de obicei vin în pachete comune. Priza de 230 V va fi utilă mai ales pentru călătoriile lungi, când vei putea folosi unele utilaje care au nevoie de priză, de exemplu laptopul. E montată de obicei pe tunelul central, spre pasagerii banchetei spate. Iar porturile USB în zilele noastre, când toţi avem câte cel puţin un smartphone, sunt o necesitate. Şi cu cât mai des călătoriţi cu familia, cu mai mulţi oameni la bord, cu atât mai des veţi simţi necesitatea a mai multe porturi USB la bordul maşinii. Asiguraţi-vă că aveţi suficiente.

8. Scaune anatomice în faţă
Foarte multe modele de maşini oferă scaune cu profilări mai anatomice drept dotare standard şi arareori oamenii ajung să se întrebe dacă au nevoie cu adevărat de ele. Răspunsul e da, de obicei, pentru că la drum lung forma scaunelor faţă contează extrem de mult pentru a-ţi păstra departe senzaţia de oboseală şi pentru a putea conduce în siguranţă. Asemenea saune cu suport lombar corect şi formă potrivită pot face diferenţa în impresia unei călătorii. Un scaun de formă proastă de poate obosi după 2-3 ore de condus. Unul de formă anatomică te poate ţine în formă şi 24 de ore — cu mici pauze, evident.

7. Cotieră
Pentru vreo 80% din modele asta e o dotare standard. Dar acolo unde nu e, mai ales la modele mai compacte, mai urbane sau mai bugetare, ar fi tare bine s-o bifaţi în lista de opţionale. O cotieră potrivită vă permite să ţineţi cotul sprijinit de ea şi mâna pe volan în acelaşi timp, iar astfel vă reduce senzaţia de oboseală când conduceţi mai mult.

6. Scaune încălzite, faţă şi preferabil spate
Unii nu prea agreează încălzirea scaunelor, menţionând unele contraindicaţii. Dar, mai ales dacă aveţi un habitaclu tapisat cu piele, iarna veţi simţi deseori nevoia de a avea încălzire la scaune. Şi dacă aveţi adeseori copii sau alţi pasageri pe bancheta spate, ar fi ideal să aveţi funcţia asta şi pentru bancheta spate. Conaţionalii noştri o adoră, de obicei ei ea e una din primele bifate în showroom-uri.

5. Senzori parcare
Odată ce te obişnuieşti cu aceşti senzori, nu mai concepi cum ai putea cumpăra o altă maşină, care să nu-i aibă. Te anunţă de apropierea obstacolelor şi sunt foarte utili în manevrarea prin spaţii restrânse, ferindu-te adeseori de contacte nedorite ale barelor de protecţie cu obiectele din jur. Ideal ar fi dacă îi aveţi atât în faţă, cât şi în spate, dar dacă nu e posibil, atunci bifaţi-i măcar pentru spate.

4. Cameră video marşarier
Dotarea asta e, practic, o completare a celei de mai sus, şi te ajută şi mai bine să faci manevre în marşarier. Iarăşi — cei dintre noi care sunt mai de şcoală veche ar putea spune pe bună dreptate că nu au mare nevoie de asta. Dar aproape toţi, atunci când ajungem să încercăm în exploatare funcţia, ajungem să o apreciem.

3. Sistem audio de calitate decentă
Nu e neapărat să fie chiar sistemul auto de top absolut disponibil pe un model, uneori şi sistemul mediu face o treabă excelentă, depinde de model. Dar e important să nu vă zgârciţi şi să optaţi pentru un sistem audio prost, care să sune ca vai de capul lui. În zilele noastre, când în smartphone-uri avem atâtea servicii de streaming cu muzică, un sistem audio prost în maşină îţi va ştirbi din experienţa de la bord. Şi acum, cu maşinile astea noi, nu mai e la fel de uşor să mergi după aia să-ţi pui un sistem audio aftermarket, cum făceam înainte. Aşa că e mai uşor şi de multe ori mai ieftin să bifezi un sistem audio bun din start.

2. Sistem multimedia, preferabil cu interfaţă Apple CarPlay / Android Auto
Poate fi ciudat că această dotare se regăseşte tocmai pe locul 2 al topului nostru, dar credeţi-ne, în zilele noastre şi-n următorii vreo 10 ani cel puţin sistemul multimedia de pe o maşină va fi cel care creează minim vreo 30% din experienaţa de la bord. Din nou, având acum smartphone-uri atât de avansate, e păcat să nu le putem conecta la maşină şi să folosim cât mai mult din funcţiile lor de interacţionare cu maşina. Iar o interfaţă precum Apple CarPlay sau Android Auto îţi permite să accesezi cele mai importante aplicaţii direct din sistemul audio al maşinii, şi să ai, de exemplu, şi navigaţie, şi bibliotecă muzicală, şi agendă, şi cărţi auto, şi comenzi vocale, şi citire de mesaje, şi chiar dictare de mesaje în unele limbi.

1. Faruri full-LED sau tehnologii mai avansate
Da, experienţa noastră ne-a convins că asta e dotarea care îşi merită cel mai mult banii. Există mai multe tipuri de faruri full-LED, dar în definiţia noastră avem în vedere în primul rând ca elementele de iluminare atât pentru faza scurtă, cât şi pentru cea lungă, să fie LED-uri. Asta îţi permite să ai o pătrundere mult mai bună de iluminare în cele mai diverse condiţii şi asta te face să înţelegi cât de important e atât pentru confortul vizual, cât şi pentru siguranţă. Iar dacă mai ai posibilitate să bifezi faza lungă automată, sau faza lungă parţială prin elemente matricială, sau orice alte formule mai avansare precum farurile laser şi tot soiul de tehnologii inteligente complementare — cu atât mai bine. Într-o ţară ca a noastră, unde drumurile extraurbane sunt adeseori prost iluminate, unde pietonii nu poartă elemente reflectorizante şi adeseori merg pe acostament sau chiar pe marginea drumului, unde mai poţi întâlni animale pe drum sau chiar transporturi fără elemente de iluminare, această dotare va însemna cel puţin 50% din asigurarea siguranţei nocturne la drum. Aşa că bifaţi-o prima!
0
17,755
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!