(VIDEO) Premieră: Ford Bronco Sport, cel de-al doilea offroader în noua gamă americană

14 Iulie 2020, 10:22
Denis Godorozea
În ştirea precedentă, dedicată versiunii mai mari, am zis că acum Bronco devine un sub-brand al celor de la Ford, iar acest lucru se confirmă prin lansarea concomitentă a două versiuni pentru offroader-ul renăscut. Cea de-a doua, mai compactă, se numeşte Bronco Sport şi are un design familiar, dar totuşi diferit de cel al modelului mai mare.
Iar în viitor americanii vor diversifica şi mai mult oferta în gama Bronco, în special dacă e să ţinem cont că cei de la General Motors au anunţat mai devreme revenirea legendarului Hummer, sub emblema GMC, care va fi un offroader electric. Anticipăm că şi Bronco va avea un model 100% electric în gamă, ba chiar acesta va fi lansat pe parcursul următorilor 2-3 ani.
Versiunea Sport se distinge de noul Bronco cât estetic, atât şi tehnic. Bronco Sport adoptă limbajul stilistic familiar, dar are elemente de design personalizate, iar la posterior chiar inspirate de la SUV-urile compacte din gama actualizată Ford. Amprenta istorică a offroader-ului se regăseşte pe calandrul specific şi elementele protectoare din plastic negru pe partea de jos a caroseriei, care să inspire posibilităţi majore în offroad.
Habitaclul este realizat într-un stil spartanic, pe măsura posibilităţilor platformei, dar trezeşte prea multe tangenţe cu noile Kuga şi Focus. Tapiseria nu este la fel de rezistentă, precum cea a lui Bronco, dar în schimb Sport-ul pune un accent pe practicismul familist, oferind o sumedenie de posibilităţi de transformare şi fixare a obiectelor personale la bord, vitale pentru călătorii cu familia.
Instrumentarul de bord este unul clasic analogic, iar opţional între cele două cadrane se poate instala un ecran de până la 6.5 inch, cu diverse afişaje pentru şofer. Consola centrală este dominată de ecranul sistemului multimedia Sync 3, cu o diagonală de 8 inch inclusă standard, iar mai jos se regăsesc comenzile sistemului de climatizare, identice cu cele văzute anterior pe noile Focus/Kuga.
Ei bine, cea mai mare diferenţă vine la nivel tehnic — Bronco Sport nu prea are tangenţe cu noul Bronco la acest capitol, fiind, în esenţă, un SUV, ce împarte platforma cu noile generaţii Kuga şi Focus. Platforma este una modulară, iar astfel chiar şi în raport cu cele două modele, Bronco Sport are dimensiuni unice, precum un ampatament scurtat cu 40 mm. Astfel, acest model vine să concureze direct cu Jeep Compass, dar va mai propulsa vânzările seriei Bronco peste hotarele SUA, unde mai căutate sunt offroader-ele mai mici.
Diferenţele tehnice cu Bronco sunt trasate şi la nivel de sisteme de propulsie — Sport-ul vine şi el cu două motoare pe benzină, dar optează pentru unitatea turbo EcoBoost de 1.5 litri, cu 3 cilindri, ce oferă la activ 183 CP şi 259 Nm. Pentru variantele de top va fi disponibil benzinarul de 2.0 litri, turbo EcoBoost, cu 248 CP şi 373 Nm. Amintim că Bronco poate avea sub capotă unităţile de 2.3 şi 2.7 litri din gama EcoBoost.
Indiferent de motorizare, Bronco Sport are exclusiv o cutie automată cu 8 rapoarte (10 rapoarte în cazul Bronco) şi doar un sistem de tracţiune integrală, pe când Kuga este oferit şi în interpretări cu tracţiune pe puntea faţă. Astfel, americanii sugerează că Bronco Sport este un model mai pregătit de aventuri pe teren accidentat. Garda la sol este una la fel de generoasă, precum în cazul modelului mai mare, şi constituie 223 mm. Ediţiile de lansare First Edition includ aici şi o suspensie fortificată, dar şi anvelope de noroi.
De ce am zis că Bronco va fi mai solicitat în SUA? Pentru că americanii au o deosebită atracţie faţă de asemenea modele mari şi spartanice, dar şi diferenţa de preţ dintre cele două modele este aproape infimă. Dacă Bronco porneşte de la 28,500 dolari, atunci Bronco Sport are un preţ de cel puţin 26,660 dolari. Deci, SUV-ul va fi orientat mai mult spre piaţa europeană, unde va atrage cumpărătorii cu aspectul exterior mai spartanic, ce e în vogă acum, dar şi prin multiple posibilităţi de personalizare, cu diverse nuanţe şi combinaţii de culori de caroserie şi tapiserie interioară.
Precum şi în cazul lui Bronco, clienţii pot rezerva un SUV Bronco Sport contra sumei de 100 dolari, însă livrările acestui model vor demara mai devreme — în SUA din toamna acestui an. Ulterior SUV-ul va fi lansat şi pe alte pieţe, iar americanii pregătesc şi versiuni electrificate.
0
8,143
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!