Chinezii au lansat noul Li Auto Mega, o maşină electrică supranumită drept autotren de familie, care-şi poate încărca bateriile cu viteză fulgerătoare

5 Martie 2024, 12:21
Redacţia PiataAuto.md
Chinezii de la Li Auto, o companie care producea până de curând doar maşini propulsate electric, dar echipate şi cu motoare cu ardere internă drept generatoare, au lansat noul Mega, un model electric cu baterii, pe care l-au supranumit drept un „autotren rapid de familie”, la cât de imens şi surprinzător e.
Maşina măsoară 5,35 metri, ceea ce o face mai lungă decât Mercedes S-Class Long cu 6 centimetri. Doar versiunea Maybach a lui S-Class întrece acest model chinezesc. De fapt, la dimensiunile sale, chinezii spun că noul lor model e cel mai mare autoturism electric din lume!
Ea are 3 rânduri de scaune, cu posibilităţi avansate de transformare şi cu profilări ultra luxoase, pentru a garanta un confort desăvârşit. În China există o cerere mare pentru van-uri mari şi luxoase, mulţi oameni de afaceri cu familii preferându-le în favoarea sedanurilor luxoase, întrucât pot oferi confort întregii familii la bord, chiar dacă au un şofer angajat.
Dar, în materialele promoţionale noul Mega e promovat ca fiind prietenos şi cu familiile mari, în care ar putea încăpea în confort şi bunicii, şi trei copii.
Pentru ca asemenea călătorii să fie plăcute, maşina poate asigura şi ambianţa unui cinematograf la bord, dar are în echiparea standard şi un frigider!
Ei bine, chiar dacă are dimensiuni imense, noul model chinezesc are un coeficient aerodinamic incredibil de bun, de doar 0,215. Asta îl apropie de cele mai aerodinamice modele din lume din pleiada generală, iar pentru un asemenea monovolum — e o realizare remarcabilă.
Noul model electric va avea şi o putere pe care cândva o aveau doar supercar-urile. Două motoare, câte unul pe fiecare punte, totalizează 400 kW, sau 544 CP, cu un cuplu total de 542 Nm. Cu o asemenea forţă, Li Auto Mega va accelera de la 0 la 100 km/h în doar 5,5 secunde.
Iar aici încep lucrurile cele mai interesante. O asemenea acceleraţie, la o maşină de 5,35 metri lungime, trebuie să fie asigurată ori de o putere şi mai mare de atât, ori de o greutate mai mică decât ar fi „normal” în zilele noastre, pentru maşini electrice. Ne-am obişnuit deja ca maşinile electrice un pic mai mari să cântărească spre 3 tone, iar în acest caz, la 5,35 metri lungime şi o formă de monovolum imens, am putea estima minim 3,1-3,3 tone de greutate proprie. Însă nu e aşa. Li Auto Mega cântăreşte „doar” 2.785 kg, ceea ce, la dimensiunea sa, e de-a dreptul impresionant, mai ales dacă aflăm că maşina mai conţine şi o baterie uriaşă de 102,7 kWh!
Aşadar, o parte din greutatea redusă i se datorează construcţiei inteligente, dar cea mai mare parte vine de la densitatea energetică mare, şi deci greutatea mai mică, a bateriei sale. Li Auto a contractat una din cele mai avansate baterii posibile, produse de CATL, care îi asigură o autonomie de 710 km! Bateria acceptă o putere atât de mare de încărcare, încât poate pune în ea timp de 12 minute suficientă energie pentru 500 km parcurşi!
Un calcul estimativ ne arată că maşina are un consum oficial de circa 14,3-14,5 kWh/100 km, iar energia necesară pentru 500 km ar fi 71,5-72,5 kWh. La o încărcare timp de 12 minute, adică a 5-a parte dintr-o oră, asta ar însemna o putere medie de minim 350-360 kW, cu eventualitatea unei puteri şi mai mari în primele minute.
Iar dacă ajungi să-ţi încarci o maşină de familie în doar 12 minute cu suficientă energie cât să mai mergi 500 km, dispare orice povară a timpului de aşteptare la staţii. Or, în 12 minute abia de reuşeşti să ieşi bine din maşină şi să tragi o fugă după o cafea în interior, că maşina va fi din nou gata pentru alţi 500 km.
Surprinzător model electric, deci, şi nu doar în viteza de încărcare, ci şi într-un coeficient aerodinamic pe care l-ar aprecia până şi pionerii tendinţelor aerodinamic din lumea auto de cândva.
3
7,579
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!