Toyota Starlet, compactă anihilată de modelul Yaris, revine datorită parteneriatului cu Suzuki

2 Septembrie 2020, 09:41
Denis Godorozea
Două decenii în urmă Toyota avea o gamă extrem de variată de automobile compacte. Pe când nu exista Yaris-ul, rolul maşinii de segmentul B îi aparţinea micuţului Starlet, deobicei un hatch cu 3 sau 5 uşi, cu lungime de 3.5 — 4 metri. Ultimele generaţii Starlet au ajuns chiar şi pe drumurile din ţara noastră, însă în 1999 modelul a fost eliminat din gamă fără vreun succesor. Acum Starlet revine, după o pauză de peste 20 de ani, în acelaşi format de compactă rezistentă, simplă şi fiabilă, dar acum nu mai este chiar o Toyota...
După cum ştim, Toyota şi Suzuki au încheiat un contract de colaborare pe termen lung. În cadrul acestuia cei doi constructori japonezi au decis să realizeze un schimb de modele, astfel Suzuki primind acces la modele precum Corolla şi RAV4, iar cei de la Toyota la compactele micuţe Suzuki, adresate în special pieţelor asiatice. Astfel, Starlet de generaţie nouă nu este decât un Suzuki Baleno cu embleme Toyota şi modificări minore de design. Substratul tehnic, bineînţeles, este 100% de Suzuki, pentru reducerea costurilor. Însă contrar aşteptărilor, prima piaţă pentru acest model este cea din Africa de Sud, nu una din Asia.
Aşadar, ca să nu căutaţi acum diferenţe între Baleno şi Starlet, compacta cu emblema Toyota se distinge de modelul original doar prin emblemele ataşate de caroserie şi designul grilei radiatorului. Starlet pentru pieţele africane a beneficiat şi de un alt motor — Baleno optează pentru un benzinar de 1.2 litri, pe când Starlet are sub capotă o unitate aspirată de 1.4 litri, ce dezvoltă 92 CP. Standard motorul vine cu o cutie manuală cu 5 trepte, sau una automată, veche şi fiabilă, cu 4 rapoarte.
Japonezii de la Toyota nu au oferit detalii despre planurile de expansiune în afara Africii pentru noul model — cel puţin iniţial acesta va apărea pe 47 pieţe de pe continentul fierbinte. Ulterior, acesta şi-ar putea face apariţia în Asia, însă în Europa nu va avea acces, cel mai probabil, din cauza normelor de poluare severe.
0
1,274
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!