Incredibil, dar adevărat: în Bulgaria se vinde o Lada 4x4 Niva... blindată!

25 Octombrie 2020, 08:32
Ilie Toma
Atunci când te-ai gândi că vrei o maşină blindată, parcă e logic cumva să te gândeşti la formule mai consacrate, gen limuzine germane sau japoneze, făcute să fie adevărate buncăre la interior. Sau, dacă vrei şi capacităţi de offroad, există alegere vastă între aceleaşi mărci germane sau japoneze, la care se mai adaugă Land Rovere, Cadillac-uri. Dar parcă nicidecum nu te-ai gândi că o ditamai Niva poate servi drept vehicul blindat!
Dar o companie bulgară s-a gândit. Au luat la bază o Lada Niva 4x4 cu 5 uşi, deci varianta alungită, nu cea clasică. Mai mult ca atât, vehiculul e în versiune Euro 5, admis în Uniunea Europeană. Sub capotă e acelaşi motor arhaic de 1.7 litri, pe benzină, aspirat natural, dar el beneficiază acum de injecţie şi catalizator, fapt care l-a făcut compatibil cu normele Euro 5.
Motorul livrează 83 CP, transmişi tuturor celor 4 roţi printr-o cutie manuală cu 5 trepte şi un sistem de tracţiune integrală decuplabil, cu demultiplicator. Şi dacă te gândeşti cumva că bulgarii au renunţat la motorul original sau i-au crescut puterea, ca să facă faţă unei greutăţi mai mari a unei maşini blindate, greşeşti. Nu. Această Niva blindată are tot 83 CP. Deci nu e ca şi cum ai putea fugi rapid din calea unui pericol, ci mai degrabă să te piteşti într-un colţ şi să te faci nevăzut, dacă poţi. Sau poate să mizezi pe faptul că nimeni nu se va gândi să tragă într-o Niva, atacatorii putând crede că nimeni nu poate fi atât de neghiob încât să deplaseze persoane protejate într-o Niva blindată.
Adevărul e că bulgarii au încercat să nu adauge foarte multe kilograme pe maşina asta, aşa că au instalat protecţie de kevlar uşor între uşi, au montat geamuri blindate, au izolat în mod similar şi podeaua şi portbagajul. Într-un cuvânt au obţinut un blindaj moderat fără multe sute de kilograme în plus. Maşina ar trebui să rezite la gloanţe de pistol şi puşti un pic mai mari, dar nimeni nu promite protecţie desăvârşită la mine sau alte explozii alăturate. Totuşi, Niva are un sistem de comunicare vocală cu exteriorul, protecţie adiţională la motor şi baterie şi, se pare, şi anvleope run-flat, ca să poată înainta după ce încasează vreun glonte în ele.
Compania bulgară a creat un prim asemenea exemplar de Niva blindată, mizând pe genialitatea ideii sale. Maşina a fost înmatriculată în februarie 2019, însă, de atunci şi până astăzi această Niva blindată, construită într-un singur exemplar, n-a reuşit să convingă pe nimeni să dea banii pe ea. Aşa şi a rămas construită doar într-un exemplar, iar acum bulgarii încearcă măcar pe ea s-o vândă. Au redus preţul la 41,000 euro. Maşina e nouă, are doar 15 km pe odometru. Dar, aşa cum spuneam, în mod inexplicabil, nu vrea nimeni să dea banii ăştia pe o Niva blindată. Sau poate ideea a fost sortită eşecului din start, dar n-au vrut să înţeleagă creatorii săi?
0
12,262
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!