A fost în serviciile secrete: un Mercedes-Benz blindat, scos la vânzare după ce a slujit 36 de ani în Bulgaria

17 Ianuarie 2021, 11:21
Ilie Toma
Povestea acestui Mercedes-Benz 500 SEL din generaţia W126 e foarte diferită faţă de unele exemplare în condiţie de bijuterie, despre care mai scriem uneori pe aici. Maşina asta a fost, dimpotrivă, chinuită şi alergată, iar azi starea ei e departe de a fi ideală, însă felul în care şi-a petrecut viaţa de până acum îi dă o istorie perfectă pentru o investiţie de a o restaura şi păstra în timp.
În primul rând, fiind un W126, vorbim, practic, de un S-Class din anii 80, maşina asta fiind produsă în anul 1983. Motorizarea exemplarului e 500 SEL, ceea ce înseamnă că are sub capotă un motor V8 de 5.0 litri, cu injecţie deja, care livra 230 CP şi 405 Nm în versiunea sa din acei ani. Doar că maşina asta e mai specială de atât, ea fiind blindată din uzină!
Da, Mercedes-Benz deja producea în acei ani ediţii S-Guard pentru aceste modele, iar astfel, piesele de caroserie veneau blindate, la fel ca şi geamurile şi multe alte mici detalii, gândite pentru protecţia celor de la bord. În interior existau chiar şi comenzi speciale pentru situaţii de urgenţă, precum trecerea climatizării din surse interne de oxigen, etc.
Partea şi mai intrigantă e că automobilul a fost comandat în 1983 de Serviciul Naţional de Securitate din Bulgaria, pentru a fi la îndemâna agenţilor secreţi, responsabili de paza şi însoţirea înalţilor oficiali în tot soiul de deplasări. Astfel, maşina asta a tot transportat atât agenţi de securitate, cât şi o listă lungă de tot soiul de mari şefi de stat în Bulgaria.
Tocmai de asta şi pe aripile ei faţă se pot observa punctele de fixare a steagurilor pentru defilările oficiale, iar dacă priveşti parbrizul, zonele-cheie ale portierelor, vei observa imediat detaliile blindajului. Fireşte, şi dacă deschizi geamurile, vei observa grosimea uriaşă a acestora!
Totuşi, Mercedesul ăsta a slujit mulţi ani în serviciul Bulgariei, din 1983 până în 2019, adunând pe odometrul său peste un sfert de milion de kilometri. De obicei, maşinile aflate în slujba acestor servicii sunt întreţinute bine la nivel tehnic, dacă aceste organizaţii n-au probleme cu tăierile de buget. Dar în acelaşi timp, aceleaşi maşini sunt adesea şi foarte chinuite şi alergate, iar să afli de la cineva ce anume a făcut o maşină într-un serviciu secret e... imposibil şi în zadar. Ce-o fi făcut, rămâne secret.
Azi maşina e într-o stare estetică decentă, având culoarea caroseriei într-o stare bună, cu una din cele mai îndrăgite culori originale de pe ea. Există, însă, şi defecte cosmetice, precum steaua lispă de pe grilă sau alte câteva urme, care ar trebui reparate.
Şi interiorul e bine păstrat, deşi, bineînţeles, are şi urme de uzură la cei aproape 260 mii km pe care-i are maşina. Uzura e vizibilă mai ales pe pielea scaunului şoferului, celelalte scaune fiind într-o condiţie mult mai bună.
Într-o stare relativ bună e şi ambianţa banchetei spate, maşina având încă draperiile originale albastre, care se potrivesc acestui habitaclu.
Totuşi, ca maşina asta să aibă cu adevărat o valoare de colecţie, ea ae trebui să treacă printr-un proces de împrospătare cel puţin, dacă nu restaurare totală. Dar asta i-ar rămâne de făcut celui care, eventual, ar cumpăra-o. Şi partea interesantă e că preţul acestui exemplar, cu tot cu blindajul său, ampatamentul mărit şi istoria de agent secret, e mult mai mic decât a altor exemplare similare aflate deja la condiţie de colecţie, aşa că suma economisită ar putea merge direct în îmbunătăţirea condiţiei automobilului. Cât costă?
Compania bulgară, care a cumpărat-o de la licitaţia de stat unde maşina a fost vândută iniţial, o vinde azi la un preţ de exact 12,000 euro şi e gata s-o expedieze oriunde în lume, pe cheltuiala cumpărătorului, evident. E publicat chiar şi codul VIN al caroseriei, pentru orice verificări suplimentare de istorie ar vrea să facă un eventual cumpărător, dar e cert că acest Mercedes-Benz a avut un singur proprietar din 1983 încoace şi mai e la fel de cert faptul că mulţi colecţionari ar vrea să poată spune despre exemplarul lor de colecţie că a slujit în serviciile secrete vreme de 36 de ani!
1
24,548
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!