(VIDEO) Viaţă de şofer de camion la -48 de grade: o săptămână staţionând cu MAN TGX în acelaşi loc

26 Ianuarie 2021, 08:48
Redacţia PiataAuto.md
Munca de şofer de camion e plină de situaţii imprevizibile de multe ori, în multe ţări ale lumii. Dar şi diapazonul situaţiilor, pe care le-ar putea întâmpina în munca sa un şofer, e diferit în funcţie de regiunile globului. Una e să circuli pe autostrăzile plăcute şi drepte ale Europei, cu cruise-control-ul inteligent activat, respectând orele de condus şi de odihnă, făcând uz de duşurile din parcările de TIR şi oprindu-te pentru cafele la câte o benzinărie, şi cu totul altceva e atunci când eşti în mijlocul pustietăţii siberiene, unde totul pare să lupte împotriva ta.
Un şofer de camion din Siberia filmează din când în când asemenea experienţe extreme prin care are ocazia să treacă, iar unul din ultimele sale video-uri a fost pe cât de impresionat, pe atât de realist şi autentic. Munca grea aşa cum este ea, greutăţile şi provocările aşa cum sunt ele, fără înfrumuseţări şi scenografii. Ce a avut de înfruntat mai exact?
Şoferul de camion, autor al video-ului, şi partenerul său, la volanul unui alt camion, aveau de livrat o încărcătură într-un oraş din Taigaua rusească, cam o săptămână înainte de revelion. Protagonistul nostru conduce un MAN TGX, unul din cele mai răspândite modele de camioane din Europa. Temperatura exterioară ajunsese la -40 Celsius, iar primele probleme apăruseră după ce ei staţionaseră un pic — uleiul din interiorul punţilor devenise vâscos, iar camioanele înaintau foarte lent, simţindu-se rezistenţa la rulare din această cauză. Aşadar, cei doi înaintau foarte lent spre punctul lor de destinaţie, sperând că vor reîncălzi punţile prin mişcarea camionului german pe care-l operau.
Din cauza gerului de -41 grade, unitatea din orăşelul Tazovsky, unde era destinaţia lor, nu i-a putut descărca. Îngheţaseră macaralele. Asta i-a impus pe cei doi şoferi să stea în aşteptare, pentru „încălzirea vremii”. Iar aşteptarea în Siberia are alte unităţi de măsură. Nu în ore, ci în zile. Aşa că cei doi au stat o noapte întreaga, cu motoarele camioanelor pornite, pentru a avea căldură în cabină şi a menţine totul în regim de funcţionare. Aici a devenit evidentă o altă problemă — sistemul de aer comprimat al frânelor începuse să dea probleme. Îngheţase şi acesta, iar compresorul nu trimitea aer în sistem, ceea ce însemna că roţile erau blocate. Iniţial în remorcă, apoi şi la capul tractor.
Localizarea geografică a orăşelului Tazovsky

Au urmat încălziri ale punţilor prin tot soiul de metode, inclusiv şi cu ajutorul cărbunelui şi jăratecului, însă şi frigul de afară se înăsprise până la -48 grade. Aproape că nici sistemul de încălzire din cabină nu mai reuşea să menţină căldura în interior.

O zi de aşteptare s-a transformat în două, apoi în trei, apoi în patru... Descărcarea era imposibilă. Cei doi şoferi stăteau pur şi simplu pe marginea drumului imaginar, pentru că în acea stepă totul e un alb absolut, iar drumul e, aşa, orientativ.
A venit şi ziua a 5-a, apoi şi a 6-a... Şi apoi şi a 7-a, completându-se o întreagă săptămână de stat în acelaşi loc, în mijlocul pustietăţii albe, la temperaturi inimaginabile. În toate aceste nopţi cei doi şoferi aşa şi au stat în camioanele lor, fără condiţiile plăcute de care ai parte în mod normal pe drumuri. Abia în ziua 7 cei doi au chemat un taxi, pentru a merge spre următoarea localitate, cel puţin pentru alimente. Problemele unui MAN cu aerul comprimat aşa şi continuau. Cel de-al doilea camion funcţiona bine. Aşa că după o săptămână de aşteptare la -40-48 grade Celsius, cei doi au decis să facă cale întoarsă, aşa încărcaţi cum erau. Doar că MAN-ul cu probleme la sistemul de aer comprimat nu putea înainta, aşa că au fost nevoiţi să-l lase acolo, în pustietate, şi să urce la bordul celui de-al doilea camion, funcţional. Era 29 decembrie, îşi doreau să ajungă până pe 31 acasă. Între timp, spre camionul defect plecase o echipă tehnică a companiei, pentru a-l încălzi şi a merge cu el la sediu pentru a-l repara.

Cei doi au mers cu camionul funcţional încărcat spre casă, dar le-a mai luat două zile să ajungă, aşa că abia pe 31 au şi fost acasă. Condiţii dure, muncă dură de şofer de camion!

Puteţi vedea video-ul întregii experienţe mai jos. Video-ul are şi subtitre cu traducere automatizată în mai multe limbi.
0
55,898
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!