(FOTO) Maşinile din gumele Turbo şi rolul lor în viaţa unui copil din anii 90 din Floreşti, Moldova

8 Martie 2021, 22:01
Ilie Toma
După ce acum câteva zile am publicat un articol despre gumele Turbo din copilăria multora dintre noi şi pasiunea cu care le colectam, am avut bucuria să aflăm istorii de la voi, comunitate, despre cum şi ce a reuşit să colecţioneze fiecare prin acea vreme, despre amintirile şi nostalgia pe care o naşte şi azi acest subiect pentru mulţi dintre noi. Dar cea mai palpitantă poveste ne-a spus-o Dan Untură, un bun prieten de-al nostru, expediţionist şi colecţionar de motociclete azi. Şi nu doar ne-a spus-o, ci ne-a şi dezvăluit lucruri neştiute din ceea ce au însemnat pentru el aceste gume Turbo în viaţa sa de copil al anilor 90 din Floreşti, Republica Moldova.
E clar că Dan are un simţ al esteticului încă de mic copil. Făcuse ore la şcoala de pictură în Floreşti şi avea un talent clar la desenat. Aşa că atunci când prin 1989 a dat peste primele gume Turbo şi a văzut acele inserturi în ele, primul impus a fost să deseneze el, cu mâna sa, acele maşini, inspirându-se din imaginile de acolo. Adeseori făcea asta chiar pe băncile şcolii, în orele mai plicticoase. Iar ceea ce ieşea din condeiul lui s-a păstrat şi azi în albume ce mai stau în colecţia lui Dan.
Sincer, privind chiar şi azi aceste desene, create cu atâta pasiune de un copil de la Floreşti, la începutul anilor 90, spunem indiscutabil că sunt admirabile! Şi ceea ce vedeţi în aceste imagini sunt doar autoturismele, pe care Dan le alesese ca cele mai interesante şi mai admirabile.
Dar pentru motociclete Dan a avut o pasiune şi mai intensă încă de atunci, de mic copil. Toate, dar absolut toate motocicletele din gumele Turbo, care i-au nimerit prin mâini în anii 1989-1994, le-a şi desenat cu mâna. Fie că erau Honda, Yamaha, Kawasaki, BMW-uri — Dan le-a mânuit cu aceeaşi pasiune intensă.
Şi ştii, poate toate astea ar rămâne doar un moment nostalgic din copilăria unui băiat modest din anii 90 din oraşul Floreşti, din Moldova, dacă ele n-ar avea şi azi o continuitate prin pasiune la fel de intensă, transpusă în viaţa reală de bărbat adult.
Dan are azi câteva zeci de motociclete în colecţia sa, multe din ele clasice, pe care le-a restaurat cu mâna sa, sau cu ajutorul unei echipe pe care a dirijat-o el, ajungând să figureze şi într-un reportaj Petrolicious cu motocicletele sale Ural. În viaţa de zi cu zi, până la încheierea sezonului, mergea cu un Moto Guzzi, iar de curând a mai prins şi pasiune pentru escapade cu motociclete Enduro.
Iar pasiunea pentru maşini e şi ea prezentă în mod constant în viaţa sa, în garajul lui Dan apărând de curând o altă maşină la care visa de mic copil uitându-se la gumele Turbo. Dar despre ea într-un alt reportaj separat, ceva mai încolo. Acum haideţi să admirăm împreună câteva din aceste schiţe şi dacă ne privesc azi tineri, adolescenţi poate, care au alte surse de inspiraţie, dar pentru care visele pot fi la fel de departe ca pentru Dan din băncile şcolii în anul 1994, i-am îndemna să viseze în continuare! Să viseze şi să muncească, să îndrăznească şi să ajungă la momentele în care mâinile îi vor bucura cu vise realizate. Pentru că aşa funcţionează cumva viaţa asta — cu cât mai multe vise ale copilăriei reuşim să ni le împlinim în perioada de maturitate, cu atât mai împliniţi şi fericiţi suntem, de fapt, nu-i aşa?
1
1,969
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!