Ruşii de la Sber au pregătit o navetă de taxi fără volan, cu pilot 100% automat

27 Mai 2021, 17:26
Denis Godorozea
Gigantul rusesc Sber continuă dezvoltarea propriului sistem de condus autonom. Proiectul aparţine diviziei SberAutoTech, ce mai devreme a lansat pe drumurile publice, în regim de teste, câteva prototipuri echipate cu dispozitive şi sisteme inteligente de pilot automat. Primele prototipuri aveau la bază break-ul KIA Ceed SW, dar acum ruşii prezintă o navetă complet autonomă pentru companii de taxi, fără volan la bord.
Prototipul din imagini a fost denumit FLIP. Modelul are la bază o platformă originală, dezvoltată în cadrul SberAutoTech şi, cel mai probabil, este vorba despre o arhitectură modulară, care în viitor va putea sta la baza unor navete de diverse dimensiuni, inclusiv şi cu versiuni cu gardă la sol mărită. FLIP se distinge de alte proiecte similare prin forma bateriilor, situate nu în podea, ci pe părţile laterale. Mai mult de atât, acestea pot fi înlocuite într-un timp scurt, fără prea mult efort, astfel încât autonomia electrică poate fi extinsă fără necesitatea de a încărca bateriile la bordul maşinii. Ulterior ruşii planifică să dezvolte mai multe tipuri de propulsie pentru FLIP, printre care un sistem pile de combustibil, alimentat cu hidrogen.
Pe lângă substratul tehnic avansat, ruşii susţin că sistemul de pilot automat integrat în FLIP este de nivelul V, deci complet autonom, aparent mai avansat decât ceea ce oferă astăzi companii precum Tesla, Volvo sau Mercedes-Benz. Astfel, FLIP nu prevede vreun loc dedicat şoferului sau vreun volan, la bord fiind doar două banchete pentru câte 2 pasageri. Afară de pilotul automat cu camere şi radare, FLIP include şi sisteme V2V şi V2X prin care comunică cu alte vehicule din trafic (echipate cu sisteme similare), dar şi cu infrastructura urbană.
Ruşii nu au dezvăluit careva caracteristici dinamice, dar nici când FLIP va putea fi văzut pe drumurile publice şi utilizat de companii terţe. În schimb, Sber promite să lanseze versiuni pentru transport pasageri, dar şi pentru transport de mărfuri. Pasagerii vor putea solicita o călătorie cu FLIP prin intermediul aplicaţiei mobile, iar la bord vor putea interacţiona cu un asistent vocal inteligent.
0
1,357
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!