Perfect pentru oraş: o companie din Estonia a dezvoltat un autobuz autonom alimentat cu hidrogen

17 Iunie 2021, 16:20
Denis Godorozea
Compania Auve Tech în parteneriat cu Universitatea din Tartu, Estonia, au dezvoltat ceea ce ar putea fi în viitor o unitate de transport perfectă pentru mediul urban. Asta pentru că prototipul dezvoltat de estonieni este complet autonom, iar fără vreun şofer la bord poate oferi spaţiu suficient pentru câţiva pasageri la bord, în ciuda dimensiunilor compacte. Mai mult de atât, vehiculul este şi 100% prietenos cu mediul înconjurător.
Prototipul a trecut cu brio etapele iniţiale de testare, astfel încât a fost agreat de autorităţile oraşului Tartu pentru teste în regim real pe drumurile publice. Noua etapă de testare va demara în luna iulie a acestui an, însă mai devreme cei de la Auve Tech au reuşit să-şi pună la încercare creaţia şi în altă ţară europeană, în oraşul Lamia din Grecia.
În cadrul testelor din pe drumurile publice Auve Tech au implicat două unităţi de transport la sfârşitul anului trecut. În total vehiculele au parcurs distanţa de 1,930 km, reuşind să transporte 399 pasageri timp de 46 zile. Itinerarul zilnic constituia, de altfel, doar 3.1 kilometri, dar distanţa respectivă fusese parcursă în trafic real, alături de alţi şoferi şi unităţi de transport public.
Deocamdată Auve Tech nu oferă informaţii complete despre substratul tehnic şi tehnologia de condus autonom, dar vedem că autobuzul compact nici nu prevede vreun loc pentru şofer la bord şi, cel mai probabil, vreo implicare din extern în procesul de condus. Vehiculul este echipat cu camere de supraveghere, radare şi lidare, iar sistemul în ansamblu este capabil să evalueze individual situaţia din mediul înconjurător.
Cum am menţionat mai sus, creaţia Auve Tech este şi absolut prietenoasă cu mediul înconjurător, fiind echipat cu motoare electrice alimentate de la un set de celule de combustie pe bază de hidrogen. Autonomia maximă şi capacitatea rezervoarelor de hidrogen nu a fost menţionată, dar se pare că creaţia Auve Tech ar fi perfect utilizabilă pe distanţele scurte în mediul urban, având nevoie de realimentare doar la staţiile terminus. Mai multe detalii, probabil, vor fi furnizate odată cu sfârşitul etapei de teste pe drumurile publice din Tartu, dar planurile Auve Tech sunt măreţe!
0
946
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!