Oficial: microbuzele vor dispărea din transportul public din Chişinău, începând cu septembrie 2022

23 Iulie 2021, 08:24
Redacţia PiataAuto.md
Despre faptul că microbuzele, sau rutierele cum mai sunt numite în Moldova, ar fi o formă de transport public învechită şi nesigură, care ar trebui să dispară din Chişinău, se discută de mulţi ani, dar până acum toate intenţiile se rezumau la discuţii şi dezbateri. Aseară, însă, consiliul municipal Chişinău a adoptat o decizie care stipulează clar termenul în care acestea vor înceta să mai circule în rol de transport public în capitală.
De fapt, e vorba de aprobarea Standardelor de Calitate în Transportul Public municipal, un document mai comprehensiv, cu tot soiul de reglementări la capitolul transportului public de toate tipurile.

Printre standardele adoptate se numără prevederi precum vârsta maximă de 20 de ani pentru troleibuze şi 15 ani pentru autobuze. Toate unităţile de transport public vor trebui să aibă obligatoriu aer condiţionat. Pentru prima dată, va exista şi un standard minim de poluare admisă pentru transportul public, şi acesta va fi Euro 4.
Iar prevederea care exclude de facto microbuzele se referă la dimensiunea unităţilor de transport, care trebuie să fie de minim 3 metri înălţime şi 7.5 metri lungime. Un autobuz ca Isuzu Citiport, de exemplu, de modelul celor 100 ce vor ajunge în Chişinău în curând, are o înălţime totală de 3.14 metri. Deci, microbuzele nu prea au nici o şansă decât dacă trec prin vreo transformare magică în vreun atelier din Moldova.
Termenul la care noile prevederi intră în vigoare este de 1 septembrie 2022. Teoretic, şoferilor şi agenţilor economici care prestează azi servicii de transport cu microbuze nu le va interzice nimeni activitatea, doar că ea va trebui să se desfăşoare cu vehicule conforme cu noile standarde.
0
4,363
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!