Premieră: noua generaţie BMW Seria 2 Coupe debutează cu benzinar de 3.0 litri, cu 6 cilindri

7 Iulie 2021, 08:42
Denis Godorozea
BMW publică primele imagini şi informaţii oficiale despre noua generaţie Seria 2 Coupe, probabil una dintre cele mai aşteptate premiere a fanilor sportivelor bavareze în acest an. În acţiune maşina va putea fi văzută în cadrul Festivalului Vitezei de la Goodwood, ce se va desfăşura începând cu ziua de mâine, iar caracteristicile anunţate de bavarezi sunt mai mult decât promiţătoare.
Designul exterior a fost dezvăluit parţial mai devreme, când imagini cu noua Seria 2 au fost publicate în mediul online pe cale neoficială. Contrar limbajului stilistic actual, coupe-ul nu a preluat fascia frontală de la modelul mai mare, Seria 4, cu grile imense în partea frontală. În schimb, designerii au experimentat în voie cu formele farurilor şi blocurilor optice spate, care în tandem cu celelalte elemente formează un tablou general armonios, care nici nu prea abundă cu agresivitate. Ei bine, asta până nu bifaţi pachetul de tuning de uzină livrat de divizia M.
Potrivit designerilor, forma farurilor a fost inspirată de modelele clasice BMW 1602 din anii 1960. Grilele au fost mărite în raport cu predecesorul, dar fără excese, şi au acum funcţionalităţi tehnice incluse, or grilele verticale din interior pot fi închise atunci când sistemul de răcire nu are nevoie de un surplus de aer din exterior, ceea ce va genera şi un coeficient aerodinamic îmbunătăţit.
Amintim că din punct de vedere tehnic BMW Seria 2 de generaţie nouă nu are careva tangenţe cu alte compacte din Seriile 1 şi 2, dar nici cu SUV-urile X1 şi X2. În acest sens coupe-ul rămâne fidel tradiţiilor, optând pentru o platformă clasică cu roţi motrice spate şi motor amplasat longitudinal. Acest lucru promite şi o distribuiţie optimă a maselor între cele două punţi.
După cum şi aţi intuit, probabil, acum Seria 2 împarte platforma cu modelele mai mari, având multe tangenţe din punct de vedere tehnic cu Seria 4 de generaţie nouă. Astfel, modelul indică creşteri semnificative la nivel de dimensiuni, fiind cu 105 mm mai lung decât predecesorul, cu lungime totală de 4,537 mm. Ampatamentul este cu 51 mm mai lung, respectiv până la 2,741 mm. Deci, la capitolul dimensiuni noua Seria 2 este acum comparabilă cu coupe-ul îndrăgit Seria 3 E90!
Respectiv, şi arhitectura habitaclului este foarte asemănătoare cu ceea ce putem vedea pe noile Seria 3 şi Seria 4 — aici noul coupe nu aduce careva surprize majore, decât doar scaunele sport cu tetiere integrate şi suport lateral profilat incluse standard pentru toate versiunile. Mai importante sunt informaţiile tehnice, cu motorizări preluate direct de la modelele mai mari.
Versiunea de bază BMW 220i are sub capotă benzinarul turbo de 2.0 litri, cu 4 cilindri, ce dezvoltă 184 CP. Acelaşi motor este prevăzut pentru interpretarea 230i, însă livrează 245 CP. Gama motorizărilor include şi o versiune diesel de tip mild-hybrid, 220d, cu 190 CP şi un generator-starter ce aduce un surplus de 11 CP. Toate motoarele se cuplează exclusiv la cutia automată cu 8 trepte, ce transmite cuplul pe puntea spate.
Gama motorizărilor este încununată de varianta de top M240i xDrive. Aceasta are sub capotă benzinarul turbo de 3.0 litri, cu 6 cilindri în linie, ce dezvoltă 374 CP şi 500 Nm. Cutia automată cu 8 rapoarte este inclusă standard şi aici, dar tot standard este prevăzut şi sistemul de tracţiune integrală. În această ipostază coupe-ul accelerează până la 100 km/h în 4.3 secunde, fiind mai iute în raport cu predecesorul cu motorizare comparabilă cu 0.1 secunde. Viteza maximă se limitează la 250 km/h.
Ulterior bavarezii planifică diversificarea gamei de motorizări, dar nu şi a gamei de versiuni. De altfel, noua generaţie Seria 2 va fi oferită exclusiv în versiunea de caroserie de tip coupe, fără decapotabile de această dată. În schimb, putem aştepta apariţia unei versiuni de performanţă de top, M2.
0
1,066
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!