Preschimbarea permisului de conducere în Moldova: care sunt paşii de urmat şi cât de anevoios poate fi

27 Iulie 2021, 12:26
Denis Godorozea
Odată cu introducerea permiselor de conducere de tip nou în Republica Moldova acum peste un deceniu, am aflat că noile acte de model european impun şi un termen limită de utilizare, mai exact — de 10 ani. La un deceniu distanţă, astfel, mulţi dintre noi se ciocnesc acum cu nevoia de a preschimba permisul de conducere, sau o vor face în următoarele luni/ani. Ei bine, multe sunt întrebările la această procedură de preschimbare a permisului, care sunt paşii de urmat şi cât de anevoioasă poate fi. Mai jos găsiţi relatarea propriei experienţe şi cel puţin câteva sfaturi, care vă vor salva din timp şi călătorii inutile.
Îmi amintesc cum mulţi dintre colegii de la şcoala auto acum 10 ani se întrebau: "La preschimbarea permisului de conducere, va trebui din nou să susţin examenele auto?" — ei bine, răspunsul este NU în acest caz, însă alte verificări similare cu cele pe care le-am trecut la primul permis obţinut va trebui să le trecem încă o dată.

De câţiva ani permisul de conducere poate fi perfectat şi în cadrul instituţiilor Agenţiei Servicii Publice, deci nu neapărat în cadrul Direcţiei de Calificare a Conducătorilor Auto. Pachetul necesar de acte este, însă, similar şi include Adeverinţa medicală F-27/e, Avizul Consultativ Narcologic, Adeverinţă medicală privind starea de sănătate actuală şi, după caz, livretul militar sau adeverinţa de recrutare şi un cazier contravenţional. Deci, să le luăm pe rând, mai detaliat.

Adeverinţa medicală F-27/e
Acest certificat îl obţinem la medicul de familie şi nu impune careva taxe sau plăţi adiţionale, ci doar o vizită consultativă. Alte verificări sau consultări pot fi impuse la discreţia medicului de familie. Adeverinţa include informaţii despre maladiile cronice sau maladiile care impun careva limite deţinătorului permisului de conducere. De menţionat, că pe site-ul oficial ASP este indicată Adeverinţa de tip F-83/e în lista actelor necesare, informaţia fiind eronată, pe când pentru examinarea medicală a conducătorilor auto (paşii următori) şoferul are nevoie de Adeverinţa de tip F-27/e.

Avizul Consultativ Narcologic

Primul apendice în întreaga procedură de preschimbare a permisului de conducere este Avizul Consultativ Narcologic. Nu de alta, dar însăşi comisia şi verificarea conducătorului auto în acest caz nu este decât o formalitate, or acesta nu este supus unei verificări cât de cât riguroase. Totodată, din moment ce în ţară există o bază de date cu persoanele documentate pentru consum de droguri, nu ar fi mai rapidă şi mai utilă consultarea imediată, pe loc la ASP, de exemplu, dacă persoana a fost inclusă în lista de evidenţă?
Poate va interveni vreodată o asemenea schimbare, dar până atunci vom fi nevoiţi să mergem la Dispensarul Republican de Narcologie, aflat pe strada Petru Rareş 32 în Chişinău, unde să aşteptăm rândul nostru. Pentru eliberarea Avizului şoferul va achita 59 lei în casă (plata nu poate fi executată cu card bancar) şi va parcurge o comisie formată din patru specialişti, dintre care va interacţiona doar cu cel de-al patrulea, care doar va întreba, dacă şoferul nu are careva "probleme" cu consumul de droguri. Acte necesare pentru obţinerea Avizului — buletin de identitate şi o poză în format 3x4.

Adeverinţă medicală privind starea actuală de sănătate

Această adeverinţă poate fi obţinută în cadrul Comisiei medicale a conducătorilor mijloacelor de transport, aflată pe strada Columna 47 în Chişinău. Pentru a obţine Adeverinţa, şoferul va prezenta buletinul de identitate, Avizul Consultativ Narcologic, Adeverinţa medicală F-27/e şi, după caz, livretul militar sau adeverinţa de recrutare pentru tinerii de până la 27 ani. Costul Adeverinţei este de 185 lei, aceasta fiind eliberată imediat după consultarea tuturor specialiştilor.
Cele mai anevoioase la această etapă sunt cozile imense formate de dimineaţa la uşa Comisiei. Astfel, recomandabilă ar fi o programare prealabilă pe site-ul oficial sau prin apel telefonic — în acest caz şoferul va fi admis exact la ora stabilită prealabil. În prezent Comisia constă din o examinare a vederii şi mulţi sunt cei care pică acest pas, fiind nevoiţi să procure ochelari şi să revină din nou, cu reţetă, pentru parcurgerea comisiei. După examinarea vederii urmează o vizită consultativă la medicul chirurg, care va întreba despre starea de sănătate actuală.

Cazier contravenţional

Acest act nu este tocmai obligatoriu pentru toţi şoferii, dar aş recomanda să-l obţineţi dacă aţi fost documentat pentru vreo contravenţie pe parcursul ultimelor 6 luni şi/sau aveţi aplicate careva puncte de penalizare. Mulţi sunt cei care, ajunşi la ghişeul ASP pentru depunerea actelor, nu pot obţine permisul de conducere din lipsa acestui cazier. A fost şi cazul meu, de altfel. În alte cazuri şoferul poate avea vreo sancţiune aplicată în urma unei încălcări surprinse de camerele de supraveghere sau radare, chiar dacă nu au recepţionat încă amenda propriu-zisă. Cazierul adevereşte că şoferul nu are careva restricţii pentru obţinerea permisului de conducere. Din nou, însă, această etapă ar putea fi exclusă în totalitate prin introducerea unei baze de date la care să aibă acces şi angajatul ASP, nu?
Astfel, pentru a nu irosi propriul timp inclusiv pe polemici inutile cu angajatul ASP (am surprins şi asemenea "negocieri" la ghişeu), ar fi recomandabil să mergeţi la Serviciul tehnologii informaţionale al MAI, aflat pe strada Iacob Hâncu 3A, unde să depuneţi o cerere pentru eliberarea cazierului contravenţional sau să consultaţi posibilele amenzi pentru încălcările surprinse de sistemul de monitorizare a traficului rutier. Cazierul este eliberat în cel puţin o zi şi costă 60 lei plus încă 10 lei comision în cazul în care achitaţi serviciul pe loc, prin intermediul dispozitivului de plăţi din incinta instituţiei. Cazierul, însă, poate fi comandat şi online.

Depunerea cererii la ASP
Doar cu actele menţionate mai sus, buletinul de identitate şi vechiul permis de conducere, şoferul va merge la una din reprezentanţele ASP, unde va depune cerere şi va perfecta noul permis de conducere. Preţul minim pentru un permis de conducere constituie 380 lei, acesta fiind eliberat în 20 zile lucrătoare (respectiv, peste aproximativ o lună calendaristică).
Perfectarea unui permis de conducere provizoriu costă încă 80 lei — acesta nu este obligatoriu, în special dacă comandaţi eliberarea imediată a permisului de conducere obişnuit sau nu planificaţi să conduceţi în zilele următoare, până la eliberarea permisului. În caz contrar, însă, veţi fi nevoiţi să perfectaţi un permis provizoriu, or permisul vechi va fi retras, indiferent dacă a expirat termenul de valabilitate sau nu.
3
72,686
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!