Mai ecologic decât motorina tradiţională: un producător de whisky face combustibil bio pentru camioanele sale

2 August 2021, 18:31
Denis Godorozea
Un producător de whisky din Scoţia a găsit o metodă să contribuie la protecţia mediului înconjurător, dar fără a renunţa la camioane tradiţionale cu motoare cu ardere internă în favoarea celor electrice. Este vorba despre compania Glenfiddich, care produce acum combustibil bio din reziduurile rămase din producţia băuturilor alcoolice. Potrivit cercetărilor, acest carburant bio este cu până la 99% mai ecologic decât motorina tradiţională.
Cu acest scop cei de la Glenfiddich au dispus modificarea propriilor camioane marca Iveco, angajate în livrarea mărfurilor, pentru ca acestea să poată rula fără impedimente utilizând carburant bio, produs tot de Glenfiddich. Carburantul este obţinut din deşeurile rezulatate din producţia de whisky, după care combustibilul este stocat la propriile staţii de alimentare ale companiei. Carburantul cu conţinut redus de hidrocarburi este simţitor mai ecologic în raport cu dieselul tradiţional, indicând un nivel de emisii de CO2 şi substanţe nocive mai mic cu până la 99% în raport cu motorina obişnuită.
De menţionat, că tehnologia producţiei bio combustibilului din resturile rămase din producţia de băuturi alcoolice nu este o noutate absolută în industria auto. Or, cercetări şi experimente în acest sens au avut loc şi mai devreme, inclusiv în Scoţia, în rândul producătorilor de Scotch whisky. Tehnologia ar putea deveni o alternativă sustenabilă camioanelor tradiţionale cu motoare cu ardere internă, alimentate cu diesel, atât timp cât camioanele electrice sunt mai puţin răspândite la ora actuală.
0
3,142
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!