Patru vehicule, cu 25 de pompieri din Moldova, au pornit azi dimineaţă spre Grecia pentru a ajuta în lupta cu incendiile masive

9 August 2021, 09:27
Ilie Toma
Un număr de 25 de pompieri din Moldova şi-au luat rămas bun azi dimineaţă de la familiile lor şi au plecat într-o misiune nemaivăzută pentru serviciile de pompieri din Moldova. Aceştia s-au îmbarcat la bordul a 4 vehicule de intervenţie şi au pornit spre Grecia, pentru a sări în ajutorul colegilor eleni în lupta cu incendiile masive din această ţară.
Printre ei se află şi Dmitriy Polscin, unul din cei mai activi pompieri în reţelele sociale, cu care am şi reuşit să discutăm în timp ce acesta era pasager la bordul unui camion MAN, împreună cu camarazii săi. Ieri seară el îşi pregătise paşaportul, uniforma, echipamentul special şi luase o ultimă cină cu familia sa, înainte de misiunea pe care o avea în faţă. Or, incendiile masive de pădure sunt printre cele mai dificile de lichidat şi periculoase, din cauza imensităţii flăcărilor, a suprafeţelor imense şi a temperaturilor uriaşe, iar adeseori şi a traiectoriei care se poate schimba brusc şi poate întinde capcane neaşteptate pentru cei ce luptă cu focul. Din păcate, în aceste tipuri de incendii se atestă adeseori un număr mare de pompieri răniţi sau chiar mai grav. Cum spune Dmitriy, aceste incendii nu pot fi pur şi simplu stinse, evoluţia lor trebuie anticipată în avans şi doar aşa poţi ajunge să le localizezi.
Mai mult ca atât, pentru pompierii din Republica Moldova e prima dată în istorie când aceştia vor participa într-o misiune internaţională de acest gen. Fiind într-o misiune atât de nouă şi de periculoasă Dmitriy destăinuie că familiile tuturor camarazilor săi au o temere uriaşă pentru sănătatea şi integritatea lor. Copii, soţii, toţi şi-au luat adio cu îngrijorare de la aceştia, dar toate astea îi vor face pe pompierii din Moldova să lupte şi mai uniţi cu focul, având grijă ca spiritul lor inconfundabil de echipă să fie eficient în incendii, dar în acelaşi timp să-i ajute să revină sănătoşi acasă. Zicem despre spiritul lor de echipă din propria noastră experienţă cu ei, atunci când am mers să le cunoaştem noile camioane din dotare şi când am avut onoarea să discutăm cu un întreg detaşament de pompieri din Chişinău.
Acum, coloana de 4 vehicule care a pornit spre Grecia e formată dintr-o Toyota Hilux, două camioane Mercedes-Benz şi un camion MAN. Cei 25 de pompieri au de parcurs peste 1,600 km şi-i vor parcurge neîntrerupt, făcând ture la volan, urmând să traverseze România, Bulgaria şi apoi să ajungă în apropiere de Atena. Mâine deja pompierii moldoveni planifică să înceapă lupta directă cu focul, or, în condiţiile unor asemenea calamităţi, lupta nu lasă loc de odihnă.
Noi zicem că aceşti pompieri din Moldova sunt poate printre oamenii ce apar cel mai rar ca protagonişti de ştiri, dar în acelaşi timp sunt cei care merită poate cel mai mult admiraţi pentru munca lor constantă, pe care o fac. Le urăm să reuşească, cât mai mult în lupta cu incendiile din Grecia şi să revină cu bine acasă, cu toţii!
0
2,617
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!