(VIDEO) Ce înseamnă 1.4 milioane km parcurşi de un camion Renault Premium 460 DXi, din experienţa proprietarului său

17 August 2021, 14:59
Redacţia PiataAuto.md
Dacă la autoturisme parcursuri de 1 milion de km sunt o raritate absolută, atunci în liga camioanelor cifre de până la 1.3-1.5 milioane de kilometri sunt considerate un termen normal de exploatare, iar unii se aventurează să ajungă sau chiar să treacă şi de 2 milioane de kilometri. Şi această din urmă cifră e posibilă, dar de obicei camionul generează costuri mai mari de mentenanţă la asemenea parcurs, fapt care face mai rentabilă schimbarea lui pe unul mai nou.
Şi în rândurile camioanelor, însă, diverse mărci şi modele au reputaţie diferită în ceea ce înseamnă fiabilitate şi costuri de mentenanţă. În timp ce Volvo, Scania sau Mercedes-Benz se bucură de obicei de o imagine mai strălucită la acest capitol, mărci precum DAF, Iveco sau Renault Trucks au mai avut în trecut, periodic, unele probleme de imagine la capitolul fiabilităţii. Iar unele stereotipuri bântuie şi după ce nu ar mai fi cazul. Spre exemplu, puţini ştiu că marca Renault de camioane nu-i aparţine producătorului de autoturisme Renault, ci Volvo Trucks, din 2001 încoace. Respectiv, lucrurile s-au schimbat foarte mult în bine la camioanele Renault în ultimele decenii. Apropo, nici camioanele Volvo nu mai au nimic în comun cu producătorul de autoturisme Volvo, ele fiind două companii distincte ce au doar un acord de folosire comună a mărcii şi a anumitor standarde.

Aşadar, ce poate însemna folosirea unui camion Renault până la parcurs de 1.4 milioane în una din cele mai neprielnice ţări din lume pentru camioane — Rusia? Ce probleme tehnice a putut întâmpina în procesul exploatării un asemenea camion — câte din lucrările de mentenanţă sau reparaţie sunt oarecum normale şi câte sunt neaşteptate şi nedorite? Ei bine, asemenea întrebări pot fi răspunse cel mai bine chiar de către cei care deţin şi exploatează camioane, iar în video-ul de mai jos vorbeşte chiar proprietarul său, sau mai bine zis al companiei care deţine şi exploatează acest camion.
Camionul a fost cumpărat în 2013, cu circa 350 mii km la bord, aşa cum se practică de multe ori peste tot în Europa. La un asemenea parcurs, camioanele sunt aproape noi, au o stare bună şi un preţ mult mai raţional, adeseori având încă garanţie de uzină.

Acum camionul a ajuns la 1 milion şi 400 mii km, fiind şi cel mai vârstnic camion din flota acestei companii din Arhanghelsk. Şi, chiar şi la acest parcurs, mergând în principal pe drumurile Rusiei, camionul şi-a păstrat un aspect fascinant de proaspăt şi bun! Proprietarul spune că o mare parte din meritul acestui aspect păstrat îi revine şoferului, Alexei, care munceşte pe acest camion de 8 ani încoace.
Suspensia faţă trece prin lucrări de mentenanţă în fiecare an, însă camionul nu generează probleme ieşite din comun. E interesant că anvelopele Michelin, mai scumpe în achiziţie, au deja parcurşi 350,000 km pe puntea faţă şi încă mai au rezerve de resurse pentru vreo 50-80 mii km. După care, această companie practică montarea lor pe anvelope, unde mai parcurg vreo sută de mii, până la 500,000 km parcurs total!

Motorul e unul de 11.1 litri şi 460 CP, din familia DXi. Recent, acesta a avut două probleme specifice una din legată de defectarea unei duze de injecţie la motor, care a fost înlocuită şi alta de o valvă din carter, care a fost deteriorată al un ger extrem siberian. Uleiul îngheţase atât de mult, încât, atunci când motorul a început a învârti arborele cotit, uleiul vâscos a deteriorat acea valvă din interiorul carterului. S-a rezolvat ulterior printr-o reparare simplă cu înlocuirea valvei. Uleiul, apropo, se schimbă la interval de 35-40 mii km, iar consumul de ulei între schimburi e de 3-4 litri.
Cutia de viteze e un i-Shift de la Volvo şi nu face nici ea probleme, doar că blocul hidraulic necesită o atenţie mai specială, cu înlocuirea fluidelor cam o dată la 500 mii km.

Au mai fost probleme repetate cu blocul de presurizare a sistemului de aer pentru sistemele vitale ale maşinii. Unele piese metalice, precum receiver-ele de aer comprimat sau alte componente poziţionate joc, sunt mai expuse pietricelelor, îşi pierd mai repede vopseaua de pe ele şi trebui vopsite periodic, pentru nu fi admisă ruginirea lor.
Dar, în general, camionul n-a avut probleme prea deranjante şi prea cronice până acum, aşa că a muncit cu brio vreme de peste 1 milion km doar în mâinile lor, ajungând până la un parcurs onorabil de 1.4 milioane de km şi fiind în stare bună pentru a munci mai departe.

În video de mai jos poţi vedea relatarea cu mai multe detalii a proprietarului său. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate în engleză sau română dacă ai nevoie.
0
9,994
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!