Epopeea unei gropi din Chişinău, care durează de mai bine de un an, din absurd în mai absurd

17 Septembrie 2021, 09:05
Redacţia PiataAuto.md
Birocraţia reuşeşte uneori să perpetueze într-atât unele lucruri, încât dacă analizăm doar istoria separată a unui asemenea lucru, ajungem la o poveste a absurdului incredibil. Este şi cazul unei intersecţii din Chişinău, care are o groapă de un an de zile, iar recent absurditatea a culminat până la situaţia în care strada e blocată de mai bine de 10 zile, fără ca cineva să lucreze la finalizarea lucrărilor.
Sursa foto: Alex Buretz

În luna august, caricaturistul Alex Buretz publica două poze alăturate, făcute de de el la un an distanţă, în această intersecţie, de la strada Columna cu Mihai Viteazu. La 11 august 2020, groapa exista şi era acoperită cu nişte crengi de atenţionare, după care s-au mai adăugat şi nişte bare de fier cu un indicator total greşit, că accesul înainte ar fi interzis. Dacă ar fi ascultat acel indicator, şoferii care veneau pe această stradă cu sens unic, ar fi trebuit să oprească în faţa indicatorului şi să stea nemişcaţi un timp infinit, întrucât întoarcerea înapoi e interzisă din cauza sensului unic, iar deplasarea înainte e interzisă de acel semn. Dar, şoferii intuiau că drumarii au avut în vedere că accesul e interzis fix în groapă, dar în jurul ei e permis.

Pe parcursul unui an această groapă a tot fost sursă de ocolire, fiind când sub forma unei denivelări periculoase, când sub forma unei gropi cu margini ascuţite. Dar nu a fost pur şi simplu acoperită, pentru a încheia povestea. Povestea a durat un an, astfel încât la 11 august 2021, groapa fusese deja acoperită cu un soi de ciment neclar, alb, şi o altă placă cu semne instalată în faţa ei. Una mai corectă, de această dată, care indica ocolirea ei, nu trecerea interzisă.
Sursa foto: Alex Buretz

Părea că, dacă se usucă acel ciment, poate se va putea circula în sfârşit peste ea. Dar nu, n-a fost să fie aşa. N-a reuşit bine să se usuce acel ciment, că ceva s-a spart dedesubt. Aşa că tot efortul de astupare birocratică a ei de un an s-a dus pe apa sâmbetei şi au venit tractoarele şi excavatoarele şi au săpat două gropi, mari, rectangulare, uriaşe. S-a blocat drumul deja, pentru că nu se mai putea trece cu un simplu indicator. Deci, efectiv, strada Columna a fost închisă pe segmentul dintre Toma Ciorbă şi Mihai Viteazu, creând impedimente majore de trafic în această zonă a Chişinăului.
Sursa foto: Facebook / Victor Bunescu

Apoi muncitorii au plecat. Iar gropile au rămas descoperite şi izolate. Iar strada — închisă. Şi aşa şi stă, de mai multe de 10 zile încoace. Acum, având experienţa unei singure gropi mici, care a durat un an, şi văzând că de la gropile mari din această intersecţie muncitorii au plecat şi deja nimeni nu mai lucrează, e firesc să ne îngrijorăm până unde va ajunge absurdul acestei situaţii? Vom avea deja un an strada închisă? Cine răspunde de o asemenea executare a lucrărilor? Cine răspunde de monitorizarea lor?

Noi mizăm pe o autosesizare a celor responsabili. Ce părere ai despre această situaţie?
0
1,320
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!