(VIDEO) Acesta e Rusak, vehiculul amfibie din Rusia, care consumă până la 100 litri/100 km

12 Noiembrie 2021, 14:40
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, în Rusia apar tot mai multe vehicule mari, specializate pentru a înainta în cele mai dificil de imaginat condiţii. Şi e oarecum firesc, la cât de imensă e această ţară ca geografie şi la cât de rarefiate sunt drumurile în miezul său siberian. Iar pe lângă asta, drumurile sunt fie pline de noroi în care poţi ajunge să te cufunzi cu torul, fie sunt îngheţate, iar în jur domină gheaţa şi temperaturi de minus 30 sau chiar până la minus 70 grade Celsius în Yakutia. E clar, pe acolo chiar e nevoie de asemenea vehicule.
Ceea ce vedem azi în faţa noastră e un vehicul uriaş, numit Rusak, iar numele e o abreviere de la o denumire mai lungă, ce s-ar traduce drept Compania Arctică Rusă. A fost conceput de cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Nijnii Novgorod. Are 8 metri lungime şi 8 roţi, cu tracţiune integrală 8x8. O singură roată cântăreşte 100 kg, iar întregul vehicul ajunge la 6 tone de greutate proprie. Datorită volumului roţilor, însă, Rusak e un vehicul amfibie, putând înainta pe apă datorită flotanţei oferite de roţi. Profilul zimţat al anvelopelor constituie şi elementul de propulsie în apă.
Pe uscat, tot roţile sunt primul punct de contact în faţă, aşa că Rusak poate aborda pante uriaşe, cu un unghi de atac de 60 grade. Ai şi o vizibilitate bună pentru asta, maşina fiind într-atât de înaltă, încât peste tot există scări ca să urci la bordul ei.
Habitaclul e format dintr-o planşă de bord preluată de la GAZelle, peste care au fost instalate tot soiul de comenzi spartane. Planşa n-a fost suficient de lată cât era nevoie, aşa că s-au mai pus nişte zone adiţionale de plastic prin părţi.
În interior există două scaune în faţă, două în spate şi încă două banchete mari montate longitudinal, care se pot uni şi forma un pat imens. Habitaclul este şi izolat tehnic, iar o mare parte din geamuri sunt încălzite electric pentru a asigura vizibilitatea.
Viteza maximă a lui Rusak e de 60 km/h pe uscat, fiind limitată electronic pentru a proteja anvelopele. Motorul de sub capotă e unul de origine Cummins, care se instalează şi pe GAZelle, fiind vorba de un propulsor de 2.8 litri, care livrează 150 CP, dar cuplul căruia e amplificat de transmisie. La o un asemenea vehicul imens, care are nevoie de a merge în zone izolate, a fost nevoie de 3 rezervoare de combustibil, care însumează 480 litri. Însă autonomia cu ele nu e chiar uriaşă. În condiţii lejere, un Rusak va consuma 25-30 litri la sută, însă în condiţii de offroad dificil, consumul anunţat e de până la 100 litri/100 km!
Există, însă, şi o versiune hibridă! Acea versiune are două motoare electrice mari, fiecare propulsând câte 4 dintre roţi cu o putere de 102 CP, iar electricitatea pentru acele motoare e furnizată de două motoare pe benzină, de 1.2 litri, de origine Nissan.

Dar, în video-ul de mai jos protagonist e vehiculul cu propulsie diesel standard. Poţi vedea acest uriaş 8x8, iar dacă ai nevoie, poţi include subtitre cu traduceri automatizate.
2
32,322
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!