Câte prize pentru automobile electrice există în Moldova în 2022 şi câte din ele sunt fast-charge

17 Februarie 2022, 09:38
Ilie Toma
Maşinile electrice sunt tot mai populare în toată lumea, acestea având o cotă crescândă de vânzări, ceea ce le face tot mai răspândite pe drumurile publice. În Moldova numărul electricelor creşte atât datorită celor noi, vândute de showroom-uri, cât mai ales celor la mâna a doua, importate în număr mare în ultimii ani. Ne-am întrebat, deci, cât de multe prize electrice pentru automobile avem astăzi în Moldova şi câte din ele sunt fast charge, compatibile cu modelele mai noi, care au baterii mai mari şi au nevoie vitală de prize rapizi?
În 2018, atunci când noi organizam primul maraton electrice prin ţară cu maşini electrice şi hibride, nu existau decât câteva prize în Chişinău, şi atât. În 2019 au început a apăreau primele prize pe trasee naţionale, iar în 2020 şi 2021 numărul acestora a crescut cu progresie geometrică. Totuşi, majoritatea absolută a prizelor din Moldova sunt de tip Type 2 AC, cu capacitate de 22 kW, şi mult mai puţine sunt de tip fast charge DC.
Prizele de 22 kW sunt potrivite pentru modele care acceptă o viteză mai mare de încărcare prin curent alternativ, precum Renault ZOE, sau pentru modelele care au baterii nu foarte mari. Problema că foarte multe maşini mai performante pun accent pe porturi DC deja, cu puteri de încărcare de la 50 kW în sus, ultimele modele având chiar între 150 şi 350 kW deja. Totodată, aceleaşi modele au adeseori viteze foarte mici de încărcare la portul AC, de genul 7-11 kW, ceea ce înseamnă că ele ar folosi între 1/2 şi 1/3 din capacitatea acelor prize din Moldova. Efectiv vorbind, o maşină modernă cu o baterie de 80 kWh ar avea nevoie de 7-10 ore pentru a se încărca complet la o asemenea priză AC publică. E bine că există, dar efectiv vorbind ele deja sunt oarecum învechite moral şi aplicabile pentru maşinile concepute mai demult. Peste 2-4 ani, când actualele maşini noi vor ajunge ca maşini la mâna a doua în Moldova, nici aceste prize nu vor mai fi suficiente.
În Moldova, peste 90% din prize aparţin către două reţele mari, primele care au îndrăznit să investească în acest domeniu. Prin urmare, descărcarea a 2 aplicaţii de telefon, rezolvă aproape întreaga infrastructură. În acelaşi timp, prize gratuite aproape că nu mai există, decât cele instalate de anumite companii în parcările lor pentru comoditatea clienţilor. Prin urmare, să conduci o maşină electrică nu mai e un chilipir absolut şi o continuă vânare de gratuităţi, cum era înainte. Mai există prize gratuite în unele locuri, dar de obicei rândul e atât de mare acolo încât ori trebuie să vii noaptea când nu e nimeni, ori trebuie să pierzi ore aşteptând rândul.
Deci, în prezent, în anul 2022, în Moldova avem circa 60 de prize în afara Chişinăului, pe traseele naţionale sau în alte oraşe şi localităţi decât capitala. Pe lângă asta, avem încă peste 50 de prize pe teritoriul municipiului Chişinău, prin urmare, numărul total de prize electrice publice, pentru încărcarea automobilelor, la nivel de ţară în 2022 este de circa 110 prize.
Câte dintre aceste prize sunt de tip fast charge DC? Doar 17. În sudul ţării singura priză fast charge DC e în Comrat. În sud-est nu există nici una decât la Bender, mai aproape de centrul ţării. Pe traseul Leuşeni-Chişinău dinspre România mai există o priză fast-charge, la circa 10 km de vamă. În Ungheni există o altă priză în parcarea unui supermarket. În Bălţi mai există 2 prize fast-charge. Deci, în întreaga ţară, în afara capitalei, există doar 6 prize fast charge, aproape toate de 50 kW. Iar în Chişinău mai există 11 prize fast charge, una singură fiind de 150 kW şi fiind situată lângă showroom-ul BMW. Deci, la nivel de ţară avem 17 prize fast-charge utilizabile.
Vezi mai jos şi o hartă cu conglomerarea acestor prize. Iar pentru a vedea exact adresele şi locaţiile prizelor poţi accesa site-ul sau aplicaţia cea mai folosită de către cei ce au maşini electrice — PlugShare. Apropo, PlugShare lucrează deja şi pe Apple CarPlay, sugerându-ţi prize apropiate şi potrivite, iar după ce confirmi spre care vrei să te deplasezi, aplicaţia poate trimite automatizat datele spre aplicaţia Waze, care te poate ghida acolo.
1
1,749
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!