Cum pot să ajungă în Moldova cetăţenii moldoveni aflaţi în Rusia, în contextul spaţiilor aeriene închise şi a situaţiei curente

28 Februarie 2022, 16:55
Redacţia PiataAuto.md
Pe grupurile de ajutor reciproc în condiţiile războiului din Ucraina apare tot mai des o întrebare importantă, care vizează foarte mulţi conaţionali de-ai noştri aflaţi în Rusia, şi anume, pe ce căi ar putea ei ajunge acum în Moldova? Tradiţional, un număr mare dintre moldovenii care muncesc peste hotare o fac în Rusia, iar acum, în contextul devalorizării rublei, sancţiunilor economice şi a situaţiei excepţionale în toată lumea, ar putea să-şi dorească să revină în Moldova, alături de familiile lor. Deci, cum ar fi posibil să se facă asta, din punct de vedere logistic, în condiţiile actuale?
În acest articol ne vom referi la soluţii logistice viabile la ora redactării acestui articol. Aşadar, în primul rând, revenirea pe cale aeriană este imposibilă în acest moment, în primul rând pentru că Moldova şi-a închis spaţiul aerian pentru toate aeronavele, indiferent de ţara de origine, pentru a nu supune riscului pasagerii acelor aeronave. Deci nu există în acest moment o soluţie ca să poată cineva ajunge doar pe calea aerului în Moldova.
Foto: Harta ţărilor care au interdicţie în spaţiul lor aerian pentru avioanele din Rusia

Pot exista, însă, soluţii combinate, prin care să se zboare un segment, apoi să se recurgă şi la transport terestru. Mai sus e afişată harta ţărilor din Europa care au închis spaţiul aerian pentru aeronavele companiilor din Rusia, iar de cealaltă parte a oceanului şi Canada a făcut acelaşi lucru. În acelaşi timp, Teoretic, din Rusia ca destinaţii externe directe se poate zbura spre puţine destinaţii apropiate geografic, majoritatea din cele mai raţionale fiind în Turcia. Ulterior, s-ar putea opta pentru o altă cursă din Turcia spre Bucureşti sau Iaşi de exemplu, iar de acolo pe care terestră cu un autobuz sau microbuz spre Moldova. Dar trebuie verificate dacă aceste curse nu sunt anulate în permanenţă, pentru că orarele variază, condiţiile se schimbă în continuu, iar despre curse anulate se anunţă în permanenţă.
Rămâne calea complet terestră. Din motive evidente, ea nu poate conţine Ucraina, cum se întâmpla în mod normal. Iar asta se referă atât la transportul cu automobile, cât şi la cel feroviar. Prin urmare, traseul cel mai logic este să se meargă iniţial spre vest, spre Belarus şi apoi Lituania sau Polonia, de exemplu, sau spre Estonia şi apoi spre ţările Baltice pe un traseu mai ocolitor Practic, s-ar putea intra în orice ţară Baltică, iar de acolo prin Lituania direct în Polonia, după care să urmeze Slovacia, Ungaria, România şi Moldova. E un drum lung, dar e o altă soluţie mai viabilă şi mai raţională în acest moment nu prea există, din păcate.
Foto: Trasee posibile pentru traversare cu automobile în situaţia curentă

Cel mai probabil există deja microbuze mici care şi-au adaptat rutele în acest fel şi te poţi aştepta ca şi preţurile unei asemenea călătorii să fie majorate, din cauze ocolirii. E important să ştii, însă, că soluţii există, chiar dacă ele sunt excepţionale. Şi, în fine, e important să verifici informaţiile şi în timp real, pentru că anumite condiţii se pot schimba oricând.
0
1,882
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!