Două familii venite din Ucraina cu electrice Nissan Leaf, ajutate de voluntari din Moldova să ajungă la Chişinău pe platforme remorcate

28 Februarie 2022, 12:54
Redacţia PiataAuto.md
Prima generaţie Nissan Leaf e un model foarte popular ca automobil la mâna a doua în Ucraina, iar asta înseamnă că mulţi cetăţeni, care în aceste zile sunt nevoiţi să-şi lase casa şi să-şi evacueze familiile sunt nevoiţi să o facă la bordul acestor modele electrice. Propulsia electrică în sine n-ar fi o problemă aici, însă aceste modele aveau o autonomie reală mică, iar atunci când au deja câte 6-8 ani şi mai mult de când sunt fabricate, adeseori bateriile lor mai asigură doar în jur de 100 km autonomie.
Foto: Imagine cu un Nissan Leaf din Ucraina, ajutat ieri de la vama Tudora, în Moldova

Problema autonomiei reduse e acutizată şi de rândurile mari de la vamă, poliţia de frontieră confirmând oficial că rândurile de aşteptare la cele mai intens traversate puncte ajungeau şi la 8-10 km. Şi chiar dacă cei de la frontieră depun tot efortul de a procesa eficient fluxul de oameni şi maşini, oricum timpul de aşteptare e lung, iar atunci când ai în maşină familia cu copii mici, pe timp de iarnă, vrei să le asiguri şi o temperatură minimă a aerului la bord, fapt care pune presiune suplimentară pe baterii.
Foto: Imagine cu situaţia la vamă, publicată de Poliţia de Frontieră la 26.02.2022

Din fericire, două cele mai mari reţele de prize electrice au anunţat că oferă gratuitate la încărcătoarele lor, EV Point asigurând coridoare şi extinzând numărul acestora, iar EcoFactor anunţând că toate încărcătoarele din ţară au fost trecute în regim gratuit în aceste zile. Dar, în cazul unor maşini precum Nissan Leaf, care adeseori ajung să treacă vama cu bateriile aproape epuizate, nici asta poate să nu fie suficient.
Foto: Un Nissan Leaf venit din Ucraina, ajutat în Moldova astă noapte

Azi am vorbit cu voluntarii asociaţii Rescue 4x4 Moldova, care intervin adeseori în ajutorul şoferilor în Moldova, şi care în aceste zile fac voluntariat în transportarea oamenilor de la frontieră spre oraşele ţării, ajutându-i şi să-şi găsească locuri de cazare dintre sutele de oferte anunţate continuu de către cetăţenii din Moldova. Unul din voluntari ne-a relatat şi despre două cazuri de ieri şi de astă noapte, în care el şi colegii săi au sărit în ajutorul cetăţenilor din Ucraina, veniţi în Moldova cu electrice, pe care i-au ajutat. În primul caz, al Nissan-ului Leaf argintiu, bateria maşinii se epuizase total la scurt timp după ce familia de la bordul ei ajunsese în Moldova pe la vama Tudora. Maşina a fost văzută, iar unul din voluntari a mers cu remorcă cu platformă, pentru a o aduce la Chişinău, iar aici familia a fost ajutată să se cazeze, iar maşina lor a fost pusă la încărcat.

Cea de-a doua familie, de astă noapte, a fost ajutată chiar de voluntarul cu care am vorbit. El spune că era în continuu contact cu cei din grupul său pentru a coordona ajutorarea, iar la un moment dat dintr-un alt grup a venit informaţia că însăşi cetăţenii din Ucraina din acel Nissan Leaf cer ajutor, pentru că au bateria aproape pe zero şi nu vor putea ajunge până la o priză. Fără a ezita prea mult, a mers să-şi ia maşina din parcarea de la Ciocana, a mers apoi după platformă şi s-a îndreptat spre vama Tudora. Le-a transmis ucrainenilor să încerce să ajungă la prima benzinărie şi să-l aştepte acolo, în interior, unde e cald pentru copii.
Foto: Maşina voluntarului din Moldova tractează Nissan Leaf din Ucraina astă-noapte

A ajuns la ei peste câteva ore de drum. Îl aşteptau în benzinărie 6 oameni, printre care şi copii. A urcat Leaf-ul pe platformă şi au pornit cu toţii spre Chişinău. În capitală au ajuns la 3 noaptea, iar la acea oră voluntarul nu a mai sunat nimănui pentru a le găsi cazare, ci i-a dus chiar la el acasă, la Ciocana. A pus Nissan-ul în propriul garaj la încărcat, iar pe cei 6 oameni din Ucraina i-a primit în casă. Şi le-a spus că pot sta temporar la el, oricât ar fi nevoie.
Nissan-ul, pus la încărcare noapte în garajul voluntarului din Chişinău

E una din istoriile admirabile care se întâmplă în aceste zile prin modul în care oamenii din Moldova sar în ajutor. Sunt mii de oameni din ţara noastră care fac gesturi pline de umanitate în aceste zile. Azi am avut ocazia să discutăm direct, din prima sursă, cu un asemenea om, care a dat o mână preţioasă de ajutor şi a primit oameni din Ucraina în propria sa casă.
2
4,169
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!