Războiul în Ucraina a început, iar sunetele lui s-au auzit şi în Moldova astă-dimineaţă: ceea ce nimeni nu credea că se va întâmpla, se produce

24 Februarie 2022, 09:36
Redacţia PiataAuto.md
Din păcate, dragii noştri, ceea ce nimeni nu credea că se poate întâmpla în secolul XXI, se produce. Războiul în Ucraina a început, într-o operaţiune de amploare lansată de Rusia pe parcursul nopţii, iar azi dimineaţă, puţin după ora 06:00, în Republica Moldova s-au făcut auzite ecourile exploziilor. Nu credeam că vom ajunge să le spunem copiilor despre sunetul războiului în acest secol. Dar iată că azi dimineaţă a trebuit să facem anume asta. Şi chiar dacă suntem, în esenţă, un site auto, nu puteam pur şi simplu să scriem despre altceva. Mulţi dintre noi îşi derulează în aceste momente în cap toate scenariile posibile, dintre cele mai neordinare şi inimaginabile. Suntem siguri că cei mai mulţi dintre noi şi-au privit azi dimineaţă maşinile ca un posibil instrument de salvare pentru evoluţiile cele mai sumbre şi că mulţi dintre noi s-au gândit azi dimineaţă să-şi facă plinul, pentru orice eventualitate.
Ceea ce s-a auzit azi dimineaţă în Chişinău şi într-o mare parte a regiunilor din estul, centrul şi sudul Moldovei, par a fi ecourile exploziilor din Odessa, situat la puţin peste 150 km în linie dreaptă de Chişinău. La acea oră nocturnă, pe un relief lipsit de munţi şi păduri masive, sunetul s-a propagat. Şi informaţiile din Ucraina vin cu duiumul, în flux continuu, care de care mai grave. Toate aeroporturile militare par să fi fost atacate, pe întreg teritoriul ţării vecine. E un război lipsit de limitele convenţionale, imposibil de înţeles şi imposibil de prezis dacă există vreo limită finală a acestuia.
Foto: Coloană la ieşirea din Kiev azi dimineaţă

În Kiev se remarcă deja coloane imense de automobile care ies masiv din capitala ucraineană, altele stau în rânduri lungi la staţiile peco. Inevitabil, o mare parte din aceste maşini vor vrea să ajungă în Moldova pe parcursul zilei de azi, nu neapărat ca o destinaţie finală, ci ca una intermediară poate. Şi nici nu contează dacă e finală sau intermediară destinaţia, vor fi oameni care vor căuta un refugiu şi pe care ar fi cazul să-i tratăm cu înţelegere, să-i ajutăm cât se poate.
Foto: Captură de ecran de azi dimineaţă de la vama Palanca, maşini care vin spre Moldova din direcţia Odessa

E greu să-ţi menţii calmul într-o asemenea situaţie iraţională. E greu să conştientizezi că asta se întâmplă cu adevărat în timpurile noastre. E greu să nu aluneci în panică şi acţiuni exagerate, dând prioritate celor cu adevărat cumpărate şi eficiente. Dar va trebui să găsim forţa în noi de a ne ajuta uman unii pe ceilalţi, de a ne salva unii pe ceilalţi. Din păcate am ajuns la zile în care noaptea ne culcăm în pace şi ne trezim dimineaţă cu sunetele războiului. Din păcate am ajuns la zilele în care ne gândim la elementara protejare a vieţii copiilor noştri şi apropiaţilor. Din păcate am ajuns la zile în care nu putem şti cum va fi totul diseară sau mâine sau chiar peste 2 ore.
Foto: Rânduri în Kiev la staţiile peco

Fără a te îndemna la acţiuni panicate, ar fi bine totuşi să te asiguri că ai maşina în regulă, cu combustibil în rezervor, şi cu câteva planuri schiţate în cap. Pur şi simplu s-ar putea să fie nevoie de asta, iar maşina s-ar putea să-ţi asigure mobilitatea atunci când multe alte forme de transport ar putea fi suspendate.

Toţi sperăm că în mintea celui care a iniţiat acest atac mai există o limită, dar mai multe puncte fără de întoarcere au fost deja depăşite. Nu ştim nimeni, însă, dacă acea limită există şi unde e ea.
Prieteni, ne cerem scuze dacă pe parcursul următoarelor ore sau zile vom funcţiona mai atipic. Cu toţii vom funcţiona atipic, încercând să facem faţă unei situaţii de nedescris. Vă îndemnăm să fim cu toţii uniţi cât se poate, umani, să nu admitem ura între noi, oamenii, din cauza celor care se consideră lideri atotputernici. E foarte posibil să trebuiască şi să acţionăm aşa cum nu ne-am imaginat. Dar de compasiune, umanitate şi unitate între noi, oamenii, e nevoie deja azi şi acum.

Siguranţă şi pace vă dorim, ne dorim nouă tuturor!
0
2,887
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!