Serviciul Vamal propune soluţii pentru cetăţenii care au introdus maşini cu numere străine în ţară şi le-au dat la piese auto

23 Februarie 2022, 10:22
Redacţia PiataAuto.md
La începutul anului 2021 au intrat în vigoare modificări la codul vamal din Moldova, care presupun că automobilele introduse cândva în ţară cu numere de înmatriculare, care nu au fost scoase, generează obligaţia de achitare a importului din partea cetăţenilor care le-au introdus, chiar dacă aceste automobile nu mai există fizic şi au fost dezmembrate la piese auto. Totodată, ceva mai devreme au intrat în vigoare şi noi cote de accize vamale, care permiteau importul maşinilor de orice vârstă, însă cu valori cosmice ale accizelor, de sute de mii de lei pentru o maşină mai veche de 10 ani, care depăşeau de câteva ori valoarea propriu-zisă a maşinilor. Respectiv, pe parcursul anului 2021, Serviciul Vamal a făcut mai multe razii pe la staţiile de dezmembrare auto, sau a identificat în baza sa de date asemenea automobile introduse demult şi cu termenul de scoatere din ţară expirat, iar acei cetăţeni care le-au introdus erau efectiv impuşi să achite accize uriaşe de import.
Astfel, tot Serviciul Vamal anunţă că în Moldova există 158 mii asemenea vehicule, admise temporar în ţară, care au depăşit termenul maxim de aflare de 180 zile în cazuri standard şi 3 ani în cazul în care cel care le introduce are reşedinţă îşi permis de conducere într-un alt stat. Respectiv, asta ar însemna că pentru aceste 158 mii de automobile, Serviciul Vamal ar trebui să iniţieze procese de impunere a celor care le-au introdus în ţară la achitarea accizelor uriaşe de import.
Pentru că aceste sume sunt colosale, iar cetăţenii care ajung în asemenea situaţii sunt disperaţi, Serviciul Vamal a venit acum cu o propunere ce conţine câteva soluţii pentru aceste cazuri, propunere pe care o va înainta parlamentului pentru a fi aprobată legislativ.
Astfel, Serviciul Vamal propune ca maşinile care au fost introduse în ţară până la anul 2021, când au intrat în vigoare noile reglementări, şi care mai există fizic, să poată fi importate cu scutiri de la cota accizelor. În cazul în care maşinile au fost deja date la piese auto şi dezmembrări, se propune o procedură simplificată de declarare a acestui fapt şi de plata unei taxe de import cu scutire şi mai mare. Astfel, aceşti cetăţeni vor putea regulariza situaţia acestor automobile la costuri mult mai mici. În propunerea serviciului vamal se vor mai conţine şi alte câteva soluţii legale pentru autorizarea maşinilor care se află în ţară cu termen depăşit.

Pentru ca aceste propuneri să intre în vigoare, ele, împreună cu mărimea exactă a scutirii, vor trebui să fie aprobate de parlament. Serviciul Vamal a anunţat, însă, că suspendă deocamdată implementarea în regim de test a sistemului de calcul şi control a termenului de aflare pe teritoriul ţării a mijloacelor de transport menţionate.
0
17,952
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!