(VIDEO) Cum arată pe viu prima navă electrică transportatoare de containere, construită la Brăila în România, şi când va începe operarea

4 Februarie 2022, 11:11
Ilie Toma
În luna noiembrie scriam despre prima navă transportatoare de containere, cu propulsie electrică pe baterii, din lume, Yara Birkeland, şi spuneam că întreg corpul acestei nave a fost construit la şantierul naval din Brăila, România, după care următoarele procese de fabricare au fost dirijate de către compania norvegiană, care a avut sarcina producerii ei. Tot atunci spuneam că nava ar putea începe operarea către sfârşitul anului 2021, conform informaţiilor oficiale, existente atunci. Am vrut să aflăm, prin urmare, care e situaţia actuală a acestei nave cu rădăcini din România, aşa că i-am contactat direct de la Kongsberg, compania de stat din Norvegia responsabilă de construcţia navei, dar şi pe cei de la Yara International, care vor fi responsabili de operarea navei.
Aşadar, în acest moment nava electrică se află în portul Porsgrunn din Norvegia, unul din punctele viitoarei sale operări. În prezent, echiparea navei cu toate utilajele şi softurile necesare este finalizată, deci efectiv ea este gata de operare. Totodată, în port se asamblează acum o macara specială, care va automatiza procesul de descărcare a containerelor de pe navă, acesta urmând a fi finalizat în curând. Norvegienii ne-au informat cu mare entuziasm că data limită pentru începerea operaţiunilor normale ale navei electrice este de 31 martie 2022.
Fascinaţia inginerească a navei Yara Birkeland vine din avansul tehnologic unic, realizat conceptul său şi de modul în care va opera. Nava e propulsată de două electromotoare imense, a câte 900 kW putere fiecare, deci împreună asigură 2,446 CP. Energia pentru acestea vine din bateriile ce însumează o capacitate de 7 MWh, de la bordul navei. Sună mult, însă asta e doar cât 50 de automobile Rivian R1T sau R1S, care au baterii de 140 kWh în versiunea lor minimă.
Nava electrică poate transporta 106 containere simultan, deci, în lumea transportatoarelor de containere, ea e o navă compactă. Distanţa pe care o va avea de parcurs este mică, de circa 20 km, legând efectiv locaţia de producţie a celor de la Yara International de portul Brevik, de unde această producţie pleacă mai departe spre export. Yara International e unul din cei mai mari producători de fertilizatori pe bază de azot din lume, iar amplasarea fabricii în interiorul unui golf, în Heroya, nu permitea navelor mari să intre acolo, respectiv pe această distanţă scurtă de 15 km pe uscat se făceau anual 40 mii de călătorii cu camioanele până în portul din Brevik, transportându-se cam 55 de containere, în mediu, pe zi. Exact misiunea acestor camioane va fi înlocuită acum de nava electrică, ea transportând, practic, toate containerele pentru 2 zile într-o singură călătorie, electrică, alimentată cu electricitate de la surse regenerabile. Şi pentru că pe acolo nu vor mai circula atâtea camioane, se reduc emisiile şi se reduce traficul din acea zonă.
Mai mult ca atât, nava electrică Yara Birkeland va fi una condusă autonom, deci nu va avea echipaj care să o dirijeze de pe navă, ci doar pe cineva s-o monitorizeze de la distanţă. Iar pe lângă asta, şi macaralele care o vor încărca şi descărca vor fi autonome, deci practic vorbim de un proces complet automatizat, ceea transformă această navă, corpul căreia a fost produs în România, în cea mai hi-tech navă din lume din acest moment! Şi iată că în mai puţin de două luni ea va începe a munci cu regularitate în Norvegia!
Foto: Şantierul naval din Brăila, România, unde a fost construit corpul navei electrice Yara Birkeland

Vezi mai jos cum arată nava pe viu, în imagini filmate de la prima sa călătorie din Oslo spre Porsgrunn, după ce a fost prezentată publicului şi s-a îndreptat spre locul său efectiv de muncă, unde e prezentă şi acum.
0
11,031
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!