Cea mai neobişnuită amplasare a panourilor fotovoltaice vine din Franţa, unde acestea vor fi montate într-un cimitir

8 Martie 2024, 14:15
Redacţia PiataAuto.md
În ultimii ani, pe lângă parcurile fotovoltaice mari, care să ocupe terenuri aride, şi totodată pe lângă montările clasice pe acoperişurile caselor, auzim tot mai des de idei ingenioase de amplasare a panourilor în locuri aparent neobişnuite, dar foarte logice până la urmă. Spre exemplu, elveţienii au început a amplasa panouri pe pereţii aproape vertical de pe autostrăzi, folosind panouri adaptate la captarea luminii difuze. Mai mult idei similare vizează pereţii verticali ai clădirilor, acoperişurile parcărilor, zonele verticale dintre rândurile de plantaţii agricole, iar de curând o invenţie a inginerilor sud-coreeni a creat panourile semitransparente, care pot fi montate pe geamurile verticale, lăsând şi lumina să treacă în interior, dar folosind suprafeţe imense de spaţii vitrate de pe edificii. Ei bine, acum locuitorii din sătucul Saint-Joachim, regiunea Pays de la Loire din vestul Franţei, au format o asociaţie specializată în energetică, numită Brier’energie, şi au reuşit să aprobe un proiect de instalare a panourilor fotovoltaice în cimitirul din localitate.
Foto: Panouri fotovoltaice pe pereţi de autostrăzi în Elveţia

Conform contractului semnat cu primăria, panourile fotovoltaice vor fi amplasate pe construcţii metalice cu stâlpi şi structuri superioare, panourile având şi un rol de acoperişuri ale acestor structuri. Toate aceste construcţii vor fi amplasate direct deasupra locurilor de odihnă pe veci din cimitir, oricât de bizar ar suna tot conceptul.
Deoarece panourile vor servi drept acoperişuri, ele vor asigura şi umbră şi totodată vor colecta apa de ploaie, pe care o vor direcţiona spre un complex sportiv alăturat. Şi electricitatea produsă de aceste panouri fotovoltaice va fi livrată în principal către cei aproape 4.000 de locuitori ai sătucului. Şi dacă am considera cumva că parametrii acest parc fotovoltaic din cimitir sunt modeşti, am greşi, întrucât parcul va fi atât de mare şi de puternic, încât în multe ţări ar fi deja calificat ca un parc „de reţea”, adică unul care poate contribui cu mai mult de 1 MW putere la reţeaua naţională.
Foto: Sătucul Saint-Joachim

Mai exact, parcul din Saint-Joachim va avea 5.000 panouri solare, care vor produce în total 1,3 MW putere. Anual, parcul ar trebui să producă circa 1,5 GWh de electricitate, sau 1.500.000 kWh, ceea ce înseamnă cam 300 kWh per locuitor pe an.
Panourile vor avea o suprafaţă totală de 8.000 metri pătraţi. Iar întreg costul proiectului este de 3,35 milioane euro şi va fi acoperit de primăria sătucului. Finanţarea vine din supraîncasările pe parcursul a câtorva ani pe care primăria le are la impozitul pe imobilele din localitate, impozitul crescând la rândul lui din cauza inflaţiei.
Se pare că locuitorii din Saint-Joachim sunt foarte deschişi spre energie regenerabilă, întrucât în localitate deja există foarte multe edificii de menire socială pe care sunt amplasate panouri şi există şi o mică baterie care să stocheze energie pentru acestea. Odată ce acum au ajuns la ideea unui parc fotovoltaic de peste 1 MW, aceştia se gândesc ca în viitor să investească fie într-o baterie mai mare, fie într-o mini centrală de producţie a hidrogenului, pe de o parte, şi de convertire a lui ulterioară înapoi în electricitate, folosind sistemul ca o baterie alternativă.
0
30,278
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!