(VIDEO) Recuperarea de sub gheaţa unui lac îngheţat, la -20 grade Celsius, a unei Pobeda M20 cu şenile în Rusia

11 Februarie 2022, 13:36
Redacţia PiataAuto.md
Lacurile şi râurile îngheţate nu sunt o raritate în Rusia, uneori ele fiind singura cale de a ajunge la zone îndepărtate, iar asta face ca şi incidentele cu vehicule căzute sub gheaţă să fie destul de frecvente. De obicei problema e în greutatea prea mare a vehiculelor faţă de grosimea gheţii sau în variaţia temperaturilor care slăbeşte gheaţa mai mult decât estimează cei de la suprafaţă, mai ales dacă nu sunt foarte experimentaţi. Recuperarea unui asemenea vehicul de sub gheaţă, însă, e o procedură extrem de complicată.
În unele cazuri, vehiculele sunt lăsate până în sezonul cald, alteori se organizează procedee complexe de tăiere a gheţii din jur şi îngheţare în etape, care durează săptămâni. Dar, când totul se vrea făcut repede lucrurile deveni şi mai complicate. La fel s-a întâmplat şi în cazul Pobedei de la jos, scăpată sub gheaţă de către autorii unui canal de YouTube din Rusia.
Aceştia au modificat maşina încât să aibă şenile, fapt care a făcut-o inevitabil mult mai grea. Unui din autori ieşise cu maşina la o escapadă de test, pentru a o pregăti de viitoare filmări, când gheaţa unui mic lac a crăpat şi maşina s-a cufundat. Din fericire şoferul a scăpat cu bine, dar maşina a ajuns complet în apă.
Iar recuperarea acesteia trebuia făcută repede, în termen de câteva zile, nu săptămâni sau luni. Aşa că toţi s-au pus pe treabă, venind cu cortul pe lac, cerând ajutorul altor oameni mai experimentaţi cu vehicule speciale şi gândindu-se cum să scoată Pobeda din lac, când afară erau -12 ziua şi -20 noaptea? Iar operaţiunea n-a fost uşoară, ea durând şi pe parcursul nopţii, dar şi a zilei următoare.
Din cauza temperaturii joase, au apărut şi dificultăţi mari cu apa rămasă în locuri cheie după ce maşina a fost scoasă la suprafaţă. S-a reuşit doar scurgerea apei din motor şi cutie, însă multe alte elemente au rămas cu apa în ele, care a îngheţat şi a blocat mişcarea lor. Aşa că au trebuit încălzite manuale mai multe componente, într-o operaţiune lungă şi complexă, care n-a lăsat maşina fără urmări.
Din păcate, la retragere din lac partea din spate a fost deteriorată, iar în habitaclu totul pare şi mai afectat. Daunele integrale încă vor trebui estimate pe urmă, însă e clar că sunt grave. Vezi mai jos întreaga operaţiune. Poţi include subtitre cu traduceri automatizate dacă ai nevoie.
1
5,325
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!