Record maritim, stabilit de nava MSC Amelia în Marea Britanie, cu aproape 28 mii containere manevrate în port

13 Martie 2022, 10:52
Redacţia PiataAuto.md
Navele de containere devin tot mai mare în lumea noastră, iar presiunea din ultimii doi ani pe lanţurile logistice face ca mulţi operatori de asemenea nave să-şi dorească nave şi mai mari, pentru a ţine costurile per container cât mai mici. Nava despre care vorbim azi, MSC Amelia, a fost construită în Coreea de Sud şi înmânată companiei elveţiene MSC acum câteva luni, în a doua jumătate a anului 2021. Şi ea are o capacitate omologată de a transporta simultan 23,964 containere, numite în terminologie maritimă TEU. Şi anume ea a stabilit recordul mondial acum câteva zile, la 8 martie 2022.
Timp de 5 zile, cât s-a aflat în portul Felixstowe din Marea Britanie, macaralele portuare au manevrat 27,961 containere de pe MSC Amelia, cifra asta constituind cel mai mare număr de containere manevrate vreodată într-un port de pe o singură navă, în cadrul unei singure ancorări. Şi nu e de mirare, or, MSC Amelia e în prezent una din cele mai mari nave transportatoare de containere din lume, cu o lungime de aproape 400 metri şi o lăţime de 66 metri. Iar capacitatea ei nominală de aproape 24 mii containere ce pot fi transportate simultan — 23,964 TEU — este printre cele mai mari din lume, fiind depăşită cu doar 28 de containere de nava Ever Ace, care deţine în prezent recordul absolut, cu o capacitate de 23,992 TEU.
Mai jos includem şi o imagine grafică, ce arată evoluţia capacităţii acestor nave transportatoare de containere în lumea noastră în ultimele 7 decenii. Imaginea conţine cifrele de până la 2015, iar de atunci şi până azi navele au trecut deja de bariera de 20 mii TEU apoi, 22 mii TEU, iar în ultimii ani, după cum vedem, au ajuns la practic 24 mii containere capacitate.
Şi o ultimă curiozitate, care demonstrează cât de mult au crescut capacităţile logistice în ultimul an, adeseori navele încărcând un număr de containere şi puţin peste capacitatea nominală — e faptul că recordul stabilit de curând în Marea Britanie la cel mai mare număr de containere manevrate într-un singur port pe o singură navă în cadrul unei ancorări a fost doborât a 3-a oară doar în acest an, 2022! Cu doar 6 săptămâni mai devreme în acelaşi port, nava MSC Diletta stabilise recordul de 25,582 containere manevrate, iar câteva zile mai devreme, în ianuarie 2022 o altă navă a celor de la Maersk bifase 23,773 containere manevrate. Numai în luna august 2021, cifra record a acestui parametru era de 21,770 containere şi aparţinea celei mai mari nave din lume, menţionată mai sus, Ever Ace. Iar o asemenea evoluţie, în ultima jumătate de an, spune mult despre creşterea capacităţilor acestor nave şi sarcinile logistice tot mai mari pentru acestea în timpurile noastre.
0
39,463
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!