Un nou salt major de preţuri la combustibil în Moldova, iar ANRE vine şi cu clarificări

7 Martie 2022, 15:34
Redacţia PiataAuto.md
Războiul din Ucraina şi tensiunile pe piaţa internaţională generează noi şi noi recorduri de preţ pe piaţa energetică, iar ANRE a anunţat pentru mâine un nou salt major la preţurile maxime la pompe. Astfel în zilele de 8 şi 9 martie, preţurile maxime, anunţate de ANRE, vor fi de 25.69 lei pentru un litru de benzină (+0.43 lei faţă de azi) şi 23.11 lei pentru un litru de motorină (+0.72 lei faţă de preţurile afişate azi).
Raportate în euro, al cursul BNM de azi, aceste preţuri înseamnă 1.28 euro pentru un litru de benzină şi 1.15 euro pentru un litru de motorină.

ANRE a venit şi cu un comunicat adiţional, explicând că noile preţuri sunt cauzate de contextul pieţei internaţionale, care înregistrează creşteri similare de preţ. ANRE a dat drept exemplu preţul cotaţiei Platts, care ajunge acum la 1,100-1,150 dolari per tona de benzină şi motorină, cotaţiile fiind la cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani.
De asemenea, ANRE a mai anunţat că războiul din Ucraina face imposibilă folosirea unor căi de transport al combustibililor pentru unii dintre operatori, care importau combustibil din Rusia, Belarus sau Ucraina, aceştia fiind nevoiţi să importe prin România acum, iar în perioada de redirecţionare şi trasare a rutelor logistice noi ar putea apărea perturbări în funcţionarea unor staţii de alimentare. Aceste perturbări nu sunt sistemice, însă, şi nu afectează piaţa în general, pentru că marea majoritate a importurilor de carburanţi în Moldova şi până acum se făceau de la rafinăriile din România.
0
5,977
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!