Un şofer de BMW, prins de radar cu 181 km/h în localitate, iar poliţia din Moldova propune schimbarea legii pentru asemenea încălcări

16 Martie 2022, 17:04
Redacţia PiataAuto.md
Radarul unui echipaj al INSP a surprins ieri un BMW gonind cu 181 km/h prin satul Aluatu din raionul Taraclia, sudul Moldovei. La volan era un şofer de 31 de ani, din Comrat. Poliţia l-a oprit şi i-a aplicat amenda maximă, cu punctele de penalizare de rigoare, dar tocmai aici s-a văzut încă o dată cât de blândă e legea actuală cu asemenea încălcări.
În redacţia actuală a codului contravenţional orice depăşire cu mai mult de 40 km/h se sancţionează la fel, indiferent dacă ai mers cu 91 km/h în localitate sau cu 181 km/h, ca în acest caz. Iar pedeapsa e derizorie dacă o raportăm la situaţia de 181 km/h prin localitate. Mai exact, articolul 236.4 al codului contravenţional prevede că pentru depăşirea cu mai mult de 40 km/h se aplică amendă între 1,500 şi 1,800 lei şi 5 puncte de penalizare, toate amenzile putând fi achitate în cuantum de 50% dacă se plătesc în termen de 72 ore. Iar pentru ca un permis să fie ridicat, un şofer trebuie să acumuleze 15 puncte de penalizare. Deci, efectiv, un asemenea şofer poate achita 900 lei amendă, circa 45 euro, primeşte 5 puncte de penalizare, şi pleacă mai departe cu permisul valabil, poliţia neavând dreptul de a i-l suspenda.
Tocmai de asta, în urma cazului anunţat azi, poliţia a dat publicităţii o propunere, prin care toate încălcările de viteză cu mai mult de 40 km/h vor însemna nu doar amenzi şi puncte de penalizare, ci şi suspendarea imediată a permisului de conducere, pe un termen de la 30 zile la 180 zile, în mai multe trepte graduale, în funcţie de gravitatea depăşirii vitezei. Aşadar, MAI a iniţiat procedura de propunere de modificare a Codului Contravenţional, iar dacă această propunere va fi ulterior susţinută de legislator, depăşirile de viteză mai mari de 40 km/h vor însemna şi suspendarea permisului de conducere în Moldova.
0
6,861
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!