Cea mai mare navă electrică de croazieră a făcut prima sa călătorie cu pasageri în China

1 Aprilie 2022, 14:48
Redacţia PiataAuto.md
Yangtze River Three Gorges 1 e o navă cu propulsie electrică de croazieră din China, fiind catalogată în prezent ca fiind cea mai mare navă de pasageri propulsată pur electric. După ce în luna ianuarie ea a făcut o primă călătorie de test, fără pasageri, recent nava a marcat şi prima călătorie deplin operaţională, cu tot cu pasageri la bord, pornind din portul Yichang de pe râul unde aceasta operează, Yangtze.
Nava electrică din China are o lungime de 100 metri şi o capacitate de a transporta 1,300 pasageri. Motoarele electrice ale navei sunt alimentate de la baterii fixe, cu o capacitate de 7,500 kWh, echivalentul a circa 75 de automobile electrice moderne. Toată această electricitate e suficientă, însă, pentru a asigura navei o autonomie de doar 100 km, ceea ce rezultă într-un consum foarte uşor de calculat de... 7,500 kWh/100 km.
E o distanţă suficientă pentru traseul acestei nave, care va fi folosită pentru croaziere turistice de-al lungul râului Yangtze. Pentru unii dintre noi denumirea râului şi ideea unei nave ce ar călători de-a lungul lui ar putea suna cunoscut, cu o senzaţie de deja-vu, şi asta pentru că mai puţin de două săptămâni în urmă vorbeam de startul unui alt proiect de construcţie a unor nave ce vor circula pe acelaşi râu din China. Acolo, însă, era vorba de nave mari, transportatoare de containere, cu baterii făcute tot în formă de containere, care să poată fi schimbate cu altele încărcate, fără a reţine nava în porturi în aşteptarea încărcării lor. Acolo vorbeam de o capacitate stocare de 50,000 MWh la bord, iar acele nave abia au pornit a fi construite. Nava de care vorbim azi, însă, e deja complet operaţională şi printre cele de croazieră este în acest moment cea mai mare din lume, care are propulsie pur electrică.
0
9,336
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!