Ingineria vehiculului ucrainean Dozor-B, numit şi Oncilla, care operează în prezent în războiul din Ucraina

12 Aprilie 2022, 16:14
Redacţia PiataAuto.md
Forţele militare ale Ucrainei folosesc în această perioadă de război şi un vehicul militar conceput chiar în Ucraina, numit Dozor-B şi cunoscut şi cu numele de Oncilla. Numărul exact al vehiculelor din dotare nu e cunoscut, dar, dat fiind blindajul lor, echiparea şi dimensiunile relativ compacte, aceste maşini au devenit un instrument important din dotarea armatei. Ne-am propus să îl cunoaştem azi cu toţii un pic mai detailat.
Aşadar, istoria acestui vehicul începea încă în 2004, el fiind dezvoltat de inginerii de la biroul de design şi inginerie mecanică din Harkov. A mai durat încă trei ani până la definitivarea conceptului şi producţia unor prototipuri, începând cu anul 2007. La început, însă, maşina blindată nu a beneficiat de atenţia cuvenită şi abia după anul 2014 au urmat comenzi ale acesteia din partea armatei din Ucraina.
Dozor-B a fost echipat în primii ani cu un motor de origine germană, furnizat de Deutz. Era un motor diesel, turboaspirat, de 4.8 litri, cu doar 4 cilindri, răcit cu aer, care furniza 190 CP. Ulterior s-a trecut la motoare de origine Iveco, în mai multe versiuni, până la 197 CP. Iar în ultimii ani se instala şi un alt motor Deutz, ceva mai puternic, de 210 CP.
Cutia de viteze e una automată, de origine Allison, cu demultiplicator de cuplu. Vehiculul are tracţiune integrală permanentă. Construcţia suspensiei e concepută similar vehiculelor BTR de cândva. Anvelopele sunt de tip run flat cu cord ranforsat, care permit deplasarea pe o distanţă de până la 50 km cu o pană.
Vehiculul are sistem de aer condiţiont, ventilare. Pentru intervenţii exterioare, acesta are troliu şi mai multe utilaje de tractare şi remorcare. Pentru că e blindată, maşina cântăreşte 7.1 tone la gol. Chiar şi aşa, poate ridica viteze de până la 105 km/h, purtând un echipaj de 3 militari la bord, inclusiv şoferul.
Foto: Planşa de bord a unei Oncilla/Dozor-B operaţională în anul 2022

La nivel de arme din dotare, ele diferă în funcţie de ani şi versiune, dar cele mai moderne au cameră video cu infraroşu, şi laser, gestionată din interior, precum şi puşti gestionate din interior. Astfel, echipajul se poate afla în habitaclu, protejat, în timp ce urmăreşte terenul din jur şi acţionează.
Gestionarea din interior se referă şi la puştile capabile de ţintirea unor avioane sau tancuri. Spre exemplu, maşina poate avea sistemul Barrier pe ea, cu 16 rachete în dotare. De asemenea, poate fi echipată şi cu sistemul anti-tanc Strunga.
Maşinile s-au produs la două fabrici din Ucraina în diverse perioade, iar ulterior a fost dat startul şi producţiei licenţiate în Polonia, acolo apărând numele de Oncilla, care fusese adoptat odată cu producţia poloneză. Ulterior inclusiv maşini produse în Polonia au fost exportate în Ucraina, aşa că în zilele noastre în ţara vecină maşina e numită în ambele feluri, şi există exemplare produse în ambele ţări.
Din păcate, contextul trist al războiul din prezent din Ucraina a fost cel care în care aceste vehicule bindate au trebuit să-şi arate funcţionalitatea. Şi, ca întotdeauna într-o astfel de situaţie, maşini în dotare s-au dovedit mai puţine decât ar fi trebuit. Însă cele care există, operează în deplină acţiune în mâinile militarilor.
0
11,707
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!