Acesta e noul obuzier autopropulsat Morana, produs în Cehia pe baza camioanelor Tatra 8x8, cu motor răcit cu aer

17 Iunie 2022, 16:04
Redacţia PiataAuto.md
În ultimul an camioanele Tatra au luat un avânt nemaivăzut în rol de vehicule militare. Încă înainte de războiul din Ucraina, mai multe armate occidentale şi direct NATO au comandat un număr impresionant de camioane în tot soiul de ipostaze, atraşi de capacităţile de trecere a acestora şi calitatea producţiei, care a fost certificată la standarde NATO. Acum, însă, motivaţi de situaţia de securitate din Europa, cehii au conceput un nou obuzier autopropulsat, pe baza unui camion Tatra Force 8x8.
Noul obuzier poartă numele de Morana şi e conceput în parteneriat de două companii cehe — Excalibur Army şi divizia Tatra Defense a producătorului ceh de camioane, ambele companii fiind parte a aceluiaşi grup, Czechoslovak Group, deţinut în mare parte de omul creditat cu meritul de a fi salvat Tatra şi a o fi readus în prosperitatea de astăzi, Michal Strnad.
Aşadar, noul obuzier e construit pe baza camionului Tatra Force 8x8, având 4 punţi motrice, şi toate patru fiind viratoare! E propulsat de un motor diesel V8, răcit cu aer, de concepţie proprie Tatra, motorul fiind evoluţia unei tradiţii de decenii a celor de la Tatra în producţia motoarelor răcite cu aer.
Camionul e complet blindat, iar la bord presupune un echipaj de 3 solaţi — şoferul, comandantul şi operatorul. Arma montată deasupra are calibrul de 155 metri, tipică standardului folosit de NATO, şi operează cu seturi de muniţii a câte 52 de unităţi. Reîncărcarea armei, însă, e complet automatizată. De asemenea e automatizată dirijarea turnului şi acţionarea lui, astfel încât echipajul se află în cabina blindată pe tot parcursul misiunii şi nu e expus niciodată pericolului inamic.
Mai mult ca atât, pentru perioade de staţionare, noul Tatra Morana are senzori de jur împrejur, care pot alerta echipajul de la bord despre mişcări atipice în jurul camionului şi există arme adiţionale de 12,7 mm, comandate şi ele de la distanţă, pentru reacţionarea în asemenea situaţii de apropiere.
Desigur, marele avantaj al acestui obuzier pe bază de Tatra e în capacităţile sale de înaintare acolo unde nu mai există drumuri. Autorităţile cehe, prezente la prezentarea obuzierului, care a avut loc la Paris, au ţinut să menţioneze că armata cehă are nevoie de asemenea obuziere, mai ales în contextul războiului din Ucraina şi în contextul faptului că Cehia e unul din principalii donatori de armament către Ucraina în războiul actual. Prin urmare, vor urma cu siguranţă comenzi pentru Tatra, atât pentru suplinirea forţelor armate din Cehia şi Slovacia, cât şi pentru multe alte ţări care şi-au accelerat programele de dotare a armatelor proprii.
0
14,639
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!