Cel mai scurt pod internaţional din lume se află între SUA şi Canada şi e amplasat în curtea unui om

13 Iunie 2022, 14:48
Redacţia PiataAuto.md
Când vorbim de poduri internaţionale, adică poduri între două ţări, ne imaginăm construcţii ceva mai mari, pe care circulă automobile, camioane şi eventual pietoni, iar lungimea lor e minim de tipul podurilor peste Prut, de exemplu, dintre România şi Moldova. Dar în lume există un pod internaţional de doar 9,75 metri lungime, situat la hotar dintre SUA şi Canada. Un hotar teoretic, mai degrabă, pentru că atât ceea ce se află pe o parte a podului, cât şi pe cealaltă, constituie curtea unui om.
E vorba de două insule, situate cursul râului St. Lawrence, râu care constituie linie de hotar dintre SUA şi Canada în zone dintre Kingston până spre Ottawa şi mai departe spre Montreal pe partea Canadei şi statul New York pe partea SUA. Acolo se află regiunea celor 1.000 de insule, ele numărând, de fapt, circa 1.800 de insule, dintre care două treimi aparţin Canadei, iar altă treime — SUA. Suprafaţa lor însă e aproximativ egal împărţită între cele două ţări.
Ei bine, podul cu pricina leagă două dintre aceste insule, cea mai mare fiind numită Zavikon, iar cea mai mică neavând un nume. Insula mai mare e pe teritoriul Canadei, iar cea mai mică ar fi pe teritoriul SUA, doar că ambele insule aparţin unui singur proprietar, încă de prin 1880 încoace, casa cu curte trecând în moştenire până azi. Respectiv, podul e internaţional, dar, de fapt, leagă grădina din curte, adică insula mai mică, cu zona casei, adică insula mai mare. Astfel, conform unui tratat vechi, care împărţea aceste insule, insula mare e în Canada, iar insula mică e parte a statului New York, respectiv, proprietarii trec un hotar internaţional de fiecare dată când trec peste podul de nici 10 metri lungime din propria curte.
Fireşte, aici nu mai există un punct vamal, iar întrucât insula mică e de atât de mult timp în proprietatea aceluiaşi om din Canada, şi întrucât mai multe insule mici din râu se inundă în anumite perioade ale anului şi dispar sub apă, nimeni nu mai ia în serios acest hotar internaţional între cele două insule din curtea unui singur om şi efectiv acea insulă mică e tratată ca parte a Canadei, pentru simplitate. Chiar şi pe majoritatea hărţilor e indicată drept Canada. Dar, deoarece undeva, demult, a fost semnat un tratat care mai e valabil, pur statutar podul rămâne a fi cel mai scurt pod internaţional din lume. Şi, fireşte, pe el nu se poate trece cu maşina, doar la pas. Însă de dedesubt se poate trece cu barca.
2
20,798
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!