Gazul metan s-a scumpit semnificativ la staţiile de alimentare pentru automobile în Moldova

2 Iunie 2022, 09:01
Redacţia PiataAuto.md
Gazul natural comprimat, numit şi gazul metan, folosit pentru automobile, s-a scumpit semnificativ la staţiile de alimentare din Moldova. Ieri una din companii anunţase că va majora preţul până la 21.20 lei, azi la una din staţiile aceleiaşi reţele gazul metan era comercializat cu 21.00 lei per metru cub. Staţia unei alte reţele, situată pe strada Lunca Bâcului din Chişinău, comercializa gazul cu un preţ de 20.97 lei/m3.
Gazul natural comprimat, sau metanul, e unul din cele două tipuri de gaz folosit drept combustibil alternativ pentru automobile. Dacă gazul petrolier lichefiat (GPL) e răspândit în toate ţările europene, atunci gazul natural comprimat (GNC) e vândut în formă gazoasă şi nu e răspândit în toată ţările europene. Spre exemplu, în România şi Ungaria acest tip de combustibil lipseşte cu desăvârşire, în timp ce ţări precum Italia, Austria sau Elveţia îl folosesc pe larg. În Moldova acest tip de gaz era popular cândva la camioanele mari, precum ZIL sau GAZ, care aveau motoare pe benzină consumatoare de prea mult combustibil, iar trecerea la gaz era o formă de reducere a costurilor. Ulterior, acest tip de gaz a devenit popular şi la autoturisme, în special la taxiuri, datorită cifrei octanice mai mari ca benzina şi costului mai redus.
În condiţiile actuale, însă, gazul natural comprimat ajunge să coste mai multe decât dublu decât costa acum un an, or, acest gaz e acelaşi din conductele ce duc spre aragaze şi cazane, prin urmare trece prin acelaşi proces de scumpire. Noile scumpiri de la pompă vor afecta inevitabil mai ales taximetriştii şi proprietarii de camioane ce rulează pe acest tip de combustibil, dar şi pe toţi cei care au maşinile convertite la acest combustibil.
Foto: Cifrele de la o pompă de gaz metan de azi dimineaţă din Chişinău
0
3,308
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!