(VIDEO) Germania a prezentat noul Panther KF51, tancul cu inginerie fascinant de avansată, care va eclipsa modelele actuale

19 Iunie 2022, 18:47
Redacţia PiataAuto.md
Săptămâna asta a fost una aglomerată de premieră din zona militară, datorită unei expoziţii internaţionale, care a avut loc la Paris. Una din cele mai surprinzătoare premiere vine, însă, din Germania, de la producătorul cu cea mai lungă istorie din această ţară, Rheinmetall. E vorba de tancul Panther KF51, un tanc atât de avansat ca inginerie, încât e aproape sigur că acesta era conceput de multă vreme în formă de prototip de către inginerii germani, şi tocmai războiul actual din Ucraina şi contextul de securitate din Europa i-a făcut pe aceştia să-l ajusteze ca adaptare la observaţiile din teren şi să-l lanseze acum. Şi Panther KF51 nu e doar un vehicul cu o structură metalică rezistentă, ci e mult mai mult de atât, demonstrând că-n zilele noastre până şi un război de artilerie e ca şi pierdut fără tehnologii digitale avansate.
Aşadar, noul Panther KF51 e un tanc principal de luptă, ceea ce înseamnă că e piesa principală într-o luptă directă de artilerie. Şi, aşa cum spun germanii, noul tanc a fost conceput fără a judeca în tehnologiile zilei de ieri, ci în cele de mâine, aplicabile deja azi. Astfel, noul model de tanc anunţă capacităţi letale record, nemaivăzute la alte modele produse în prezent şi totodată asigurarea supravieţuirii la bord la un grad intangibil anterior.
Tancul face uz de obuze de 130 mm, din clasa Future Gun System, dezvoltată de Rheinmetall. Turela principală poate lansa mai multe tipuri de obuze şi este acţionată complet digital şi automatizat, având sisteme de vizor şi ţintire pentru vizibilitate în orice condiţii. Mai mult ca atât, tancul dispune de tehnologii de Machine Learging, deci va fi capabil să înveţe tipare de acţiune în luptă, sugerând mai rapid echipajului de la bord acţiunile cele mai probabile.
Mai există un tun de 12,7mm, dar şi un sistem ce conţine 4 drone kamikadze, adică drone care pot fi lansate departe spre ţinte, silenţios, cu transmisiune video, fiind detonate când ajung la ţintă. Acest tip de drone s-au dovedit a fi printre cele mai eficiente inclusiv în războiul actual din Ucraina, iar costul lor e de sute de ori mai mici decât al unei drone mari, utilizabile de multiple ori, precum Bayraktar. În acelaşi timp, noul Panther KF51 are la rândul lui protecţie automatizată anti-drone, sistemul fiind capabil să identifice dronele compacte, de la mare distanţe, şi să lanseze atacuri spre acestea cu autorizarea echipajului de la bordul tancului. Tancul poate servi şi drept post mobil de comandă pentru drone mai mari sau pentru alte vehicule teleghidate de luptă.
Tancul mai are şi sisteme de autoîncărcare automatizată a obuzelor şi muniţiilor de calibru mai mic, ceea ce reduce din sarcinile echipajului şi sporeşte rata cu care se poate trage. De asemenea se menţionează că şi distanţa la care se poate trage e net superioară oricărui tanc existent, dar nu se comunică o cifră exactă deocamdată. Toate modalităţile de tragere sunt, însă, complet digitalizate şi conectate la sisteme inteligente de ţintire. Într-atât de interconectat şi tehnologizat e totul, încât Panther KF51 are nevoie de un echipaj mai mic la bord, ba chiar e pregătit şi pentru misiuni autonome sau ghidate de la distanţă, misiuni în care în tanc nu mai trebuie să se afle absolut niciun soldat!
La nivel de protecţie, atât structura sa dispune de sisteme pasive de supravieţuire, cât şi aceeaşi tehnologie digitală, cu monitorizare la 360 grade în jur, e capabilă să reacţioneze la ameninţări şi chiar să identifice surse posibile care ar fi gata să tragă asupra tancului încă înainte ca acestea să înceapă a o face.
Şi toate astea, datorită folosirii unui materiale inteligente, fac ca tancul să cântărească 59 tone, simţitor mai puţin decât alte tancuri prezent din acelaşi segment. Autonomia tancului e de peste 500 km.
Germanii spun despre noul tanc că e cel mai tehnologizat creat vreodată, iar pentru că softul e în miezul ingineriei sale, acesta poate fi interconectat cu orice sisteme sau tehnologii noi, putând primi actualizări la fel ca telefoanele mobile, care să-i sporească din capacităţile existente conform oricăror necesităţi noi. Vezi mai jos şi un video publicat de creatorii din Germania ai noului tanc.
2
29,750
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!