Istoria americanului care deţine o Dacia 1310 în SUA, fiind pasionat de modelul românesc

30 Iulie 2022, 18:51
Ilie Toma
Cum mai bine de o săptămână, publicam un scurt articol despre o Dacia 1310, care fusese surprinsă în timpul unor filmări din Brooklyn, New York, în SUA. Mai spuneam atunci un fapt curios, şi anume că acea Dacia aparţine nu vreunui român stabilit în SUA, care şi-ar fi importat o maşină ce-i aminteşte de casă, ci unui american. Ei bine, între timp, am reuşit să vorbim cu Eric Matson, proprietarul american al acelei Dacia 1310 din SUA, şi să aflăm cum de a ajuns acest om pasionat de modelul românesc atât de mult, încât să deţină acum una în SUA.
Eric a vizitat pentru prima dată România în octombrie 1989, când ţara mai era condusă de Ceauşescu. Anterior acelei prime vizite, Eric avea deja câţiva prieteni originari din România în California, prin urmare ştia câte ceva despre ţară nu doar din auzite. A venit atunci în ţară prin Oradea, a călătorit cu trenul şi, ajuns la gară la ora 3 noaptea, a luat un taxi, care se nimerise a fi o Dacia. Niciun hotel nu a vrut să-i primească, aşa că şoferul de taxi i-a zis într-un final că are el un apartament, unde pot să stea. Asta i-a făcut să se vadă şi a doua zi, şi să mai călătorească cu acea Dacia. Atunci, însă, Eric îşi aminteşte că şi-a zis că românii au o maşină foarte ciudată, care i-a părut o rablă la acea vreme. În acea primă vizită a fost prin Deva, Cluj, Bistriţa, iar înainte de revoluţie miliţienii l-au oprit pentru control şi, văzând că e străin fără o viză de lungă durată, i-au zis să părăsească ţara.
Foto: Eric Matson, proprietarul ueni Dacia 1310 în SUA

Mai mult timp după revoluţie, însă, Eric a revenit în România, lucrând pentru o organizaţie de binefacere americană, care ajuta copiii cu probleme care de sănătate, spitalizaţi pe termen lung. Sediul acelei organizaţiei era în judeţul Suceava, lângă Fălticeni. A trăit şi muncit acolo aproape un an şi spune că atunci a îndrăgit poporul român, prin multă bunătate de care a avut parte în interacţiunea sa cu cei mai diverşi oameni. Îşi zisese chiar că vrea să trăiască o perioadă mai lungă în România, poate chiar să se statornicească. A ajuns să muncească şi ca fotograf la Cotidianul, într-o perioadă când fotografia se făcea încă pe peliculă, iar fotografii făceau întreg procesul de developare a filmului.
Tot în acea perioadă, chiar înainte de a se angaja la Cotidianul, o întâlnise şi pe românca, care avea să-i devină soţie. Azi ei au deja 3 copii şi trăiesc în SUA. În acea perioadă, însă, Eric a tot mers cu diverse exemplare Dacia în România fără a-şi cultiva o pasiune pentru ele. Pur şi simplu Dacia era maşina implicită în peisaj, un soi de opţiunea numărul unul pe care o aveai adeseori.
După ce se mutase înapoi în SUA şi se stabilise acolo împreună cu familia sa, Eric a mai continuat să viziteze România din când în când, inclusiv venind la părinţii soţiei sale. Cu fiecare nouă vizită, observase că sunt tot mai puţine exemplare Dacia în peisaj, că acestea încep să dispară şi să devină rarităţi. Iar exemplarele pe care le mai vedea, fie erau deja restaurate şi-ţi atrăgeau priviri, fie erau ruginite şi-ţi stârneau păreri de rău că e păcat de valoarea morală a acelei maşini.
În 2019, când mergea pur şi simplu printr-un cartier din New York, a văzut o Dacia portocalie, parcată pe stradă. Să fie oare o Dacia din România, tocmai în New York? Eric a fost profund uluit, i-a făcut câteva poze şi le-a publicat apoi online, pe un grup de români din New York, întrebând dacă ştie cineva mai multe despre acea Dacia şi proprietarul ei. Răspunsurile i-au venit imediat. Era Dacia lui Eduard Palaghiţă, omul care a devenit de atunci un soi de guru al pasionaţilor de Dacia din SUA, deţinând el câteva maşini româneşti şi ajutându-i şi pe alţii să-şi importe asemenea maşini din România. Cineva i-a oferit atunci şi numărul de telefon al lui Edi, iar Eric l-a sunat, spunându-i că a rămas fascinat de Dacia sa oranj. Edi l-a invitat să vină la el, să meargă cu ea împreună.
Foto: Dacia 1300, a lui Eduard Palaghiţă, în SUA

Eric a mers, şi a mers cu acea Dacia prin New York. La sfârşitul călătoriei, i-a zis lui Eduard „Aş vrea şi eu o Dacia!”. De atunci a început căutarea Daciei ideale pentru Eric. Au urmat căutări pe site-uri de anunţuri din România. Un prieten din Bucureşti s-a dus să vadă iniţial Dacia pe care o are azi, şi i-a confirmat că maşina pare destul de bine păstrată. A căutat apoi un mecanic bun în Dacia şi i-a fost recomandat un domn pe nume Virgiliu, care lucrase anterior 30 de ani la fabrica Dacia. Eric l-a rugat pe proprietarul Daciei să meargă la Virgiliu pentru o inspecţie înainte de cumpărare. Virgiliu i-a confirmat că, deşi maşina mai are nevoie de lucrări, e într-o stare foarte bună şi merită cumpărată, fiind păstrată în garaj şi lipsindu-i rugina. A urmat cumpărarea maşinii.
Timp de 3 luni, Virgiliu a lucrat la ea pentru a o aduce în stare perfectă. În iulie 2019, Eric zburase în România, unde şi-a preluat Dacia şi a mers până la barajul Vidraru de pe Transfăgărăşan cu ea. Apoi a dus-o până în Constanţa şi a urcat-o pe vapor. Peste două luni maşina ajungea în New Jersey, fiind doar a 3-a Dacia importată în SUA.
Acum, sunt deja 3 ani de când Eric are această Dacia 1310, fabricată în 1986, în SUA. E o maşină specială, ne spune, pe care o adoră cu pasiune. Are un farmec special, iar în SUA e şi mai unică, şi mai diferită de toate clasicele din această ţară.
Iar în familia lui Eric, această Dacia nu e o doar o maşină care ar fi ţinută nemişcată, ca o piesă de colecţie de neatins. E o maşină care iese relativ des din garaj. Au o Honda pentru fiecare zi, dar totuşi, Dacia e scoasă ori de câte ori se iveşte ocazia unei călătorii de plăcere. Honda funcţionează bine, dar n-are farmec, zice Eric. Dacia, însă, e un magnet de privit şi e un izvor de satisfacţie pentru suflet. Spre exemplu, când a trebuit să meargă de la New York la Washington DC, s-a gândit să meargă cu Dacia şi şi-a luat băiatul în această călătorie. A fost o călătorie în care băiatul a dormit buştean în maşină, la cât de confortabilă era. Suspensia e moale, scaunele sunt moi, e o maşină în care mergi savurând fiecare clipă.
Dacia 1310 a ajuns îndrăgită de toată familia lui Eric, fiind pentru toţi maşina extravagantă, de suflet. Eric a găsit între timp şi un service de nădejde pentru mentenanţa maşinii, la recomandarea lui Eduard, şi tot Eduard a fost cel care a organizat şi acea filmare recentă a Daciei, datorită companiei pe care o deţine, companie care furnizează maşini pentru filme şi tot soiul de alte filmări.
Dar, pe lângă faptul că a arătat bine pe ecran atunci, această Dacia 1310 arată bine în fiecare zi în familia acestui american, din SUA, care a ajuns să trateze modelul românesc cu toată admiraţia!
0
9,707
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!