Marele designer Marcello Gandini, creatorul a zeci de modele legendare, a trecut în nefiinţă

14 Martie 2024, 14:25
Redacţia PiataAuto.md
Marele designer Marcello Gandini, probabil unul dintre cei mai geniali din câte i-a avut lumea auto vreodată, a murit ieri, la vârsta de 85 de ani, la vila sa din Rivoli, Torino. Ultima apariţie publică de mare rezonanţă a lui Gandini a avut loc în toamna anului 2021, atunci când acesta a figurat la vârsta de 83 de ani într-un video al celor de la Lamborghini, unde discuta despre noul Lamborghini Countach. Părerea marelui Gandini despre noul Countach era mai mult decât relevantă, întrucât e fusese cel care a creat formele primului Countach clasic.
Foto: Marcello Gandini (stânga), alături de actualul designer şef Lamborghini, Mitja Borkert, în imaginile din anul 2021

Şi aici, inevitabil trebuie să ne amintim măcar de cele mai cunoscute şi influente creaţii ale lui Gandini, pentru că au fost enorm de multe. Există oameni de creaţie care au scos un hit o singură dată în viaţă, apoi publicul îi percepe doar în raport cu acea creaţie. Există din cei care au un apogeu de creaţie de 4-5 ani, după care îşi epuizează ideile, ajung în tot soiul de burn-out-uri şi scot produse mult mai mediocre ulterior. Dar Gandini a fost un izvor nesecat de creaţii geniale, pe parcursul a decenii la rând, practic toată cariera sa! Asemenea oameni în lumea auto, care să aibă o asemenea autoritate şi totodată o independenţă, lucrând cu atât de multe mărci, pur şi simplu nu mai există în zilele noastre!
Marcello Gandini a creat pentru Lamborghini nu doar Countach-ul original, ci şi Miura, maşina despre care zeci de milioane de pasionaţi auto pot spune oricând că e cea mai frumoasă maşină creată în toate timpurile.
Foto: Gandini, alături de un Lamborghini Miura în timpurile noastre

Tot pentru Lamborghini a mai creat Jarama, Espada, Urraco, ba chiar şi conceptul lui Diablo. Pentru alţi producători italieni a creat Alfa Romeo Montreal, Maserati Khamsin, Ghibli II, Quattroporte din generaţia a 2-a şi a 4-a, Maserati Shamal, renumita Lancia Stratos, Ferrari 308 GT4 şi Dino, Fiat Dino Coupe, Fiat 132, Fiat X1/9, Iso Grifo şi Lele, DeTomaso Panterra. Şi tot el a creat şi superbul Cizeta V16T!
Foto: Cizeta V16T

Pentru germani, Gandini a creat formele unor modele precum BMW Seria 5 E12, Audi 50, VW Polo Mk1, conceptul NSU Trapeze, şi la comanda grupului VW a creat şi primele concepte pentru Bugatti EB110.
Foto: Bugatti EB 110

Pentru francezi, Marcello Gandini a desenat Citroen BX, Renault 5 şi Renault 5 Turbo, ba chiar şi legendarul camion Renault Magnum!
Foto: Camionul Renault Magnum

Suedezii îşi pot aminti de conceptul Volvo Tundra, desenat de Gandini, iar britanicii de conceptul Jaguar Ascot.
Foto: Interiorul lui Volvo Tundra

Şi astea sunt doar cele mai notabile creaţii din cariera acestui geniu. Aproape toate sunt legende sau cel puţini modele de colecţie azi.
Foto: Maserati Khamsin

Din păcate, de azi lumea auto e mult mai săracă fără Gandini. Însă acest mare talent lasă în urmă atât de multe maşini geniale, încât memoria lui cu siguranţă va dăinui mult timp înainte, cel puţin printre pasionaţii maşinilor clasice, care nu expiră niciodată!
0
1,087
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!