(VIDEO) Dodge a prezentat Charger Daytona SRT, un muscle-car electric cu ţevi de eşapament, prin care scoate sunet

19 August 2022, 10:56
Ilie Toma
Suntem la un nou moment de răscruce în evoluţia mobilităţii electrice. E momentul când şi cele mai aprige adepte ale motoarelor mari V8, cu sunete fioroase, fac trecerea în tabăra electricităţii, iar Dodge tocmai a prezentat prototipul primului asemenea muscle-car, care nu va consuma litri de benzină, ci kilowaţi de electricitate. Îi spune Charger Daytona SRT şi, în mod surprinzător, are ţevi de eşapament, dar nu pentru a scoate gaze pe acolo, ci pentru sunet.
Noua creaţie are un design superb, care păstrează toată esenţa siluetei clasice de muscle car, cu proporţii tipice şi forme care pun mai puţin preţ pe aerodinamică şi mai mult pe efectul vizual. E clar din prima, e o maşină creată pentru satisfacţia sufletului şi pentru emoţia condusului. Şi toate astea se transpun într-o epocă electrică.
Noul muscle-car electric e prezentat deocamdată doar ca un prototip, însă e cât se poate de clar că acesta va ajunge în producţie, or, Dodge a promis că din 2024 nu va mai produce maşini cu motoare pe benzină. Prin urmare, cel mai probabil anul viitor vom vedea acest Charger Daytona SRT şi în versiunea sa de serie.
Modelul electric prefaţează şi un nou sistem de propulsie electrică, numit ştrengăreşte Banshee. Dodge nu anunţă câţi cai-putere exact va avea acest sistem, însă ştim că va opera pe tehnologie modernă de 800V, iar pe acest Charger Daytona SRT va avea o putere descrisă ca una ameţitoare şi performantă, demnă de bolidul clasic de la NASCAR din 1970, cu acelaşi nume, care putea atinge 320 km/h!
Să fie asta oare o sugestie că noul muscle-car electric va avea o putere atât de mare, încât va putea atinge asemenea viteze? Să ne aşteptăm la valori de peste 1.000 CP, astfel încât noul Dodge electric să iasă în evidenţă, poate chiar în faţa unor modele precum Tesla Model S Plaid şi Lucid Air Performance? E cât se poate de posibil, sau cel puţin Dodge ar avea nevoie cu siguranţă de o asemenea evidenţiere, pentru a-şi asigura faima şi vânzările!
Iar la această posibilitate ne duce şi anunţarea unei cutii de viteze pentru acest Dodge! Da, spre deosebire de multe alte maşini electrice, care nu folosesc cutii, ci doar întreaga plajă largă de turaţii a electromotoarelor, şi numai Porsche Taycan are o cutie cu două trepte, noul Dodge anunţă o cutie de viteze cu mai multe trepte şi schimbări acţionate electromecanic, care vor da senzaţia clasică de acceleraţie în reprize, ca la un motor cu ardere internă! Iar asta înseamnă că modelul va avea o inginerie mai pregătită pentru atingerea vitezelor foarte mari şi pentru a rămâne foarte dinamic şi la acele viteze!
Şi, la final, unul din cele mai importante ingrediente în păstrarea senzaţiei de condus de muscle-car e un sistem inedit, numit Fratztonic. Efectiv e un sistem audio super puternic, încapsulat într-un circuit acustic şi tobe de eşapament, doar pentru a crea sunetul care va defini acest model şi a-l scoate prin ţevile ce par a fi de eşapament. Sunetul seamănă a un ecou de V8, fără componenta de bătaie a cilindrilor în el, şi se anunţă a fi capabil să atingă 126 dB, ceea ce echivalează cu tăria unui SRT Hellcat cu motor V8.
Vezi mai jos, sau mai bine zis ascultă, cum sună acest muscle-car electric.
0
1,835
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!