(VIDEO) Cum se asambla renumitul Trabant 601, maşina cu caroserie de duroplast, la fabrica din Zwickau

13 Septembrie 2022, 17:56
Redacţia PiataAuto.md
Trabant e un model simplu în esenţă, dar care mai naşte şi astăzi nostalgii şi admiraţii pentru mulţi dintre cei care l-au văzut pe străzi la vremea lui sau chiar l-au avut în familie. Ingineria lui era minimalistă, şi am scris anterior despre ea în detalii — un motor în 2 cilindri şi 2 timpi, cu putere de 23 CP, apoi 26 CP, transmisă punţii faţă. Cea mai renumită caracteristică a sa, însă, era caroseria realizată dintr-un material compozit ce conţinea şi fibră de celuloză, şi plastic, şi purta numele de duroplast.
Ei bine, simplitatea sa şi lipsa de prea multe alte opţiuni comparabile au făcut din Trabant un model foarte popular, care a fost vândut atât în fosta Germanie de Est, acolo unde se producea, cât şi în toate celelalte ţări din fostul bloc estic. S-au produs peste 2,8 milioane de exemplare timp de 26 de ani, până în 1990.
Toată ingineria maşinii era gândită pentru cât mai puţine componente în producţie, pentru a păstra costul accesibil, iar procesul de fabricare — uşor. Iar un video cu mai multe secvenţe filmate în perioada în care Trabant era asamblat la fabrica din Zwickau arată cum avea loc acest proces de producţie a renumitului model. Bătăi cu ciocanul, tragerea pieselor de caroserie pentru a se potrivit, împingerea cu piciorul sau cu mâna — de toate se foloseau. Iar caroseria din material specific avea nevoie de procedee speciale de fixare pe structura maşinii.
Vezi în video-ul de mai jos, mai ales în partea de început, toate aceste metode de producţie care par astăzi un pic bizare, dar care erau tratate drept normalitate pe atunci, chiar şi în Germania de Est.
0
23,116
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!