(FOTO) Cum se distrug borduri şi zone recent amenajate din Chişinău, din cauza parcărilor neregulamentare pe trotuar

14 Octombrie 2022, 13:23
Redacţia PiataAuto.md
De ce parcarea unei maşini e neregulamentară pe trotuar nu mai trebuie explicat, pentru că e una din regulile elementare de circulaţie, iar după cazul de acum câteva săptămâni cu accidentarea letală a unui pieton pe trotuar, aceste interdicţii au căpătat o conotaţie şi mai importantă. Totuşi, există zone în Chişinău, mai ales unde trotuarele au o lăţime mai mare, unde maşinile sunt parcate aproape în permanenţă. Pe lângă inconvenienţe şi riscuri de siguranţă, însă, uneori se întâmplă ca aceste maşini parcate să deterioreze direct amenajările proaspăt făcute din acea regiune.
Este şi cazul unui trotuar de pe strada Gheorghe Asachi din Chişinău. Pe aici, în ultimele luni s-au făcut menajări de trotuar, s-a turnat asfalt nou, şi s-au pus borduri pentru a delimita o zonă ce trebuia să devină verde. Însă pentru că trotuarul nu e drum, iar uneori maşinile parcate nu mai lasă loc suficient pentru trecerea altor maşini, s-a început trecerea cu maşinile peste această zonă verde, delimitată cu borduri.
Aparent, o maşină nu provoacă mari daune, decât nişte urme lăsate pe pământ, ar spune unii. Dar când pe aici mai trece încă o maşină, şi încă una, care mai mare, care mai grea, apare inevitabil şi efectul care s-a făcut acum văzut în zonă — pământ bătătorit de multiple urme de maşini, două borduri răsturnate din fundaţia lor, o a treia borduri mişcată din loc şi candidată la o viitoare răsturnare, marginea asfaltului a rămas fără protecţie fizică şi va fi erodată în scurt timp, iar de aici până la crăpături în asfalt şi o distrugere a zonei amenajate n-a mai rămas mult.
Iar asta nu se întâmplă pentru că bordurile n-ar fi fost puse bine, ci direct ca efect cumulat al celor ce au trecut peste ea, zi de zi, în ultimele zile şi săptămâni. Da, întotdeauna s-ar putea spune că şi la etapa de proiectare trebuie prevăzute protecţii fizice pentru ca încălcările să nu fie posibile, dar, totuşi, există mii de oraşe în lume unde lucrurile sunt păstrate doar pentru că oamenii respectă nişte indicatoare cu interdicţii şi pentru că tuturor le pasă de oraş şi de lucrările făcute din impozitele tuturor. Exemplul de aici, din Chişinău, e unul mic ca importanţă la scara întregului oraş, însă e reprezentativ şi ar putea da de gândit.

Sursa foto: Facebook / grupul Lista AutoHam Moldova / Tanya Yanchu
0
1,069
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!