(VIDEO) Elveţienii şi germanii au deja un sistem avansat de protecţie împotriva dronelor, care poate fi static sau mobil, pe camioane

18 Octombrie 2022, 11:54
Redacţia PiataAuto.md
Ceea ce se întâmplă în ultima săptămână în Ucraina, cu atacuri cu sute de drone iraniene folosite de armata Rusiei în invazia sa, ridică multe întrebări despre cum s-ar putea proteja o ţară de asemenea drone şi dacă există sisteme avansate, create special pentru asta. Or, dronele pot fi distruse şi de sistemele de apărare anti-aeriană cu rachete mai tradiţionale, dar problema e că acele rachete costă scump şi se epuizează repede, cu rată mică de ţintire spre drone care costă mult mai ieftin şi pot fi în număr de sute pe zi. Ei bine, în lume există sisteme elaborate exact pentru asemenea cazuri, iar câteva din cele mai avansate sisteme au fost concepute de inginerii din Elveţia şi Germania.
E vorba de sistemul Skynex al celor de la Rheinmetall Air Defence, companie cu sediul în Zurich, dar subsidiară a grupul german Rheinmetall. Versiunea cea mai eficientă şi avansată a acestui sistem, lansată în noiembrie 2021, e compusă din senzori şi radare care scanează cerul în continuu, inclusiv la altitudine joasă, şi poate recunoaşte dronele de la distanţă, emiţând alerte în sistem. Iar sistemul poate recunoaşte şi reacţiona inclusiv la conglomerări de drone, care ar zbura în „roi”.
Odată ce dronele sunt identificate, operatorul sistemului confirmă focul asupra lor, iar ţintele sunt dirijate digital, în timp real, calculându-se traiectoria dronelor şi ţinându-se cont de altitudinea şi vitezei lor. Tragerea spre ele nu are loc cu rachete scumpe, ci cu gloanţe mari, de calibrul 35 mm, printr-o puşcă automatizată, dirijată din centrul de comandă. Şi sistemul e prevăzut să poată trage tiruri inclusiv spre conglomerări de drone, doborându-le pe toate pe care le are în bătaia puştii. Iar mărimea gloanţelor, distanţa de tragere şi eficienţa e compatibilă atât cu drone mici, cât şi cu drone mai mari, de tipul celor folosite acum în Ucraina.
Desigur, în mod ideal o regiune sau o ţară trebuie acoperită cu mai multe asemenea instalaţii, ele putând fi montate static, sau mobil, pe camioane, poziţia lor fiind schimbată periodic, dar urmărindu-se acoperirea întregii suprafeţe a unei ţări sau regiuni. Atunci când sunt multe asemenea instalaţii, ele funcţionează într-un sistem comun şi pot trimite alertele şi ţintele spre confirmare la un singur punct de comandament central, făcând exploatarea lor şi mai eficientă.
Sistemul tocmai a fost implementat în Qatar, de exemplu, anunţul oficial fiind făcut acum câteva zile. E un sistem implementat la nivel de ţară, cu instalaţii fixe şi mobile, după ce armata din Qatar a testat sistemul elveţian pe o serie de drone cu aripi şi elice, sugerându-se cele de model iranian, dat fiind specificul regional de acolo. Verdictul celor din Qatar a fost că sistemul elveţian a reuşit să doboare toate dronele de la testare şi a făcut-o într-un timp record, cu o eficienţă inedită în costurile muniţiei şi timpul de supraveghere umană necesar. Prin urmare, e clar că e un sistem extraordinar de avansat, foarte adaptat acestor provocări moderne inedite.
Vezi mai jos şi un video publicat de elveţieni cu acest sistem în operare.
0
1,160
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!