(VIDEO) Pentru că are un coeficient aerodinamic record, noul Lightyear 0 are şi o inerţie excepţională

14 Octombrie 2022, 12:01
Redacţia PiataAuto.md
Lightyear 0 e automobil electric cu o inginerie dintre cele mai fascinante în acest moment, datorită construcţiei sale cu un coeficient aerodinamic record, de doar 0,175, dar şi datorită panourilor solare pe care le are integrate, care permit, teoretic, generarea de electricitate pentru câteva zeci de kilometri parcurşi pe zi, iar în ţări cu soare mediu spre mult, asta ar permite maşinii să nu-şi încarce bateriile la prize electrice timp de săptămâni la rând sau chiar luni. Toate astea sunt şi mai fascinante, cu cât inginerii şi fondatorii de la Lightyear sunt studenţi de ieri de la inginerie, parte a unei echipe care venea la concursuri de eficienţă a vehiculelor electrice, iar acum ideile acelor studenţi s-au materializat într-o maşină cu adevărat admirabilă, lansată în serie. Ei bine, acum aceeaşi ingineri ne anunţă că datorită coeficientul aerodinamic record, Lightyear 0 are şi o inerţie excepţională.
Spre deosebire de alte maşini electrice, care pun un accent mare pe regenerare imediat ce ridici pedala de pe accelerator, iar ca să menţii viteza prin inerţie trebuie să apeşi de fapt pedala, Lightyear 0 are o comandă aflată întotdeauna la îndemână prin care poţi să decuplezi regenerarea când gradientul de coborâre e foarte mici sau când înaintezi pe o suprafaţă plană. Pentru că e mai eficient din punct de vedere energetic să laşi maşina să ruleze cât mai mult cu energia deja consumată, decât să încerci să regenerezi parţial acea energie, frânând maşina, apoi să consumi mai multă pentru a o accelera din nou.
În cazul lui Lightyear 0, aerodinamica record face ca maşina să poată întâmpina o rezistenţă mult mai mică în timp ce rulează pe inerţie. Pe lângă asta, noi am adăuga că şi anvelopele mai înguste decât la maşinile obişnuite ajută la o rezistenţă la rulare mai mică şi totodată la un consum mai mic. Iar cei de la Lightytear, spun că testele lor au demonstrat că dacă maşina e lăsată să ruleze pe inerţie la 100 km/h, peste 1,5 km distanţă ea va mai avea 80 km/h. Iar ca să oprească de la 100 km/h la 0 km/h îi va lua 3,6 km!
Vezi mai jos un video cu experimentarea inerţiei lui Lightyear 0.
0
5,711
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!