(VIDEO) Acestea sunt Toyota Land Cruiser FJ40 clasice, renăscute cu alt substrat tehnic japonez, dintr-o altă perioadă

20 Noiembrie 2022, 12:46
Redacţia PiataAuto.md
În SUA există un atelier care transformă legendarele Toyota Land Cruiser FJ40 în maşini cu substrat tehnic mai modern, dar nu vorbim de încă un exemplu de a pune propulsie electrică pe maşini clasice, ci de un substrat tehnic tot de şcoală veche, doar că dintr-o altă perioadă, şi pe deasupra produs tot de Toyota. Maşinile sunt recreate de către o companie din SUA, numită simplu şi reprezentativ, FJ Company.
Producţia propriu-zisă, însă, are loc în Columbia, acolo unde aceste maşini au fost printre cele mai populare, şi există un număr mare de vehicule donatoare. La bază se iau exemplare de Toyota Land Cruiser G40/FJ40 sau FJ43, un model devenit deja legendar, alegându-se exemplarele produse între anii 1970 şi 1983. Cadrul dur al maşinii, suspensia şi caroseria este restaurată manual până la perfecţiune, însă sistemul de propulsie şi toată partea electrică este înlocuită.
Sistemul nou vine de la Toyota Land Cruiser FJ70, un model care a fost lansat în 1984 şi care se mai produce şi azi în unele părţi ale lumii. Iar asta înseamnă că se vor găsi componente absolut noi, comandate de la fabrică, inclusiv motor şi cutie de viteze, sistem ABS, aer condiţionat şi toate componentele corecte, pentru a fi montate pe clasicul FJ40. Motorul e un V6 aspirat natural de 4,0 litri.
Este, de fapt, un motor creat în 2002 şi montat şi pe Toyota FJ Cruiser, un model mai aproape de zilele noastre, iar din 2009 e pus şi pe Toyota Land Cruiser 70. Are numele de cod 1GR-FE şi livrează 231 CP şi 360 Nm. Dar, opţional se poate pune şi un compresor mecanic, care creşte puterea şi mai mult.
Şi aceste Land Cruiser-e clasice din SUA primesc acest V6 nou de Toyota, cu o cutie de viteze corectă şi cu toate electronicele corecte, astfel încât să fie la fel de fiabile precum ar fi din fabrică. Totodată, au aspectul de FJ40 original, şi toate capacităţile de trecere ale acestora. Se fac şi o mulţime de lucrări de perfecţionare a micilor detalii, până când maşina finală arată ca o creaţie inginerească integră şi ca o operă de artă în aspect.
Rezultatul final costă de la 200.000 dolari în sus. Deci, nu sunt maşini accesibile, ci mai degrabă obiecte de colecţie şi de aventură pentru pasionaţii care vor un FJ40 clasic, pe care să-l poată chinui cu adevărat în offroad, fără a se gândi la ea ca la un exemplar clasic şi firav. Şi, în ciuda preţului mari, cei de la FJ company au recreat deja 163 de asemenea maşini!
Vezi mai jos un scurt video cu aceste Toyota Land Cruiser şi sunetele din condusul lor, dar şi un video mai lung în care unul din fondatorii acestei idei vorbeşte în detaliu despre ele.
1
4,338
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!